Spróbuj już dziś wyjątkowego ciasta z trzema ulubionymi nadzieniami: twarożkiem, makiem i dżemem.
Składniki:
- 1,5 szklanki mleka,
- Zmielony mak, 1 i 1/3 szklanki (użyj szklanki 250 ml),
- Cukier,
- Skórka z cytryny,
- Wanilia,
- Cynamon,
- Dodatkowo można dodać przyprawę do piernika lub rozgniecione goździki.
Przygotowanie makowego nadzienia: Zagotuj mleko, a następnie wsyp mak, mieszając do zgęstnienia. Dodaj cukier, cynamon, skórkę z cytryny lub goździki. Aby uzyskać jeszcze bardziej aromatyczną masę, zagęść ją tartym piernikiem.
Jak przygotować nadzienie dżemowe: Użyj domowego dżemu lub, jeśli jest zbyt gęsty, rozcieńcz kupny dżem rumem lub letnią wodą. Dodaj mielony cynamon, skórkę z cytryny i cukier waniliowy, a następnie wszystko wymieszaj.
Na ciasto potrzebujesz:
- 2 jajka,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 1 szklanka mleka,
- 1/2 szklanki oleju,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 proszek do pieczenia.
Na nadzienie twarogowe:
- Garść rodzynek namoczonych w rumie,
- 2 opakowania twarogu,
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 budyń waniliowy.
Przygotowanie ciasta:
Ubij jajka z cukrem w dużej misce. W innej misce wymieszaj mleko, olej, mąkę i proszek do pieczenia. Połącz obie mieszanki, tworząc ciasto. W osobnej misce wymieszaj składniki na nadzienie twarogowe, by uzyskać konsystencję nadzienia.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na papierze rozprowadź równomiernie dwie trzecie ciasta. Następnie wyłóż równomiernie nadzienie twarogowe.
Przygotuj dżem i nadzienie makowe w osobnych torebkach z odciętymi końcówkami. Użyj torebki z dżemem, aby narysować grube linie na krótszym boku ciasta. Między linie dżemu wyciśnij nadzienie makowe. Na wierzch wyłóż resztę ciasta w zygzakowym wzorze.