Nie do wiary – Pyszny chleb z patelni, który możesz zrobić w kilka minut.

Aby przygotować domowy chleb bez użycia piekarnika, wystarczy użyć patelni!

Przygotowanie wspaniałego, chrupiącego i miękkiego chlebka w domowym zaciszu nie wymaga zaawansowanej kuchenki. Przekonasz się, że nasz przepis na chleb na patelni sprawi, że nie będziesz już potrzebował kupować pieczywa w sklepie, dzięki wykorzystaniu jedynie podstawowych składników i prostej patelni.

Składniki na domowy chleb na patelni to:

  • 10 gramów soli
  • odrobina oleju do smażenia
  • 500 gramów mąki
  • 5 gramów drożdży suszonych lub 15 gramów świeżych
  • 330 mililitrów wody (jeśli używasz drożdży świeżych)

Krok po kroku – jak przygotować:

  1. W misce wymieszaj mąkę z solą.
  2. Dodaj do mąki drożdże suche bezpośrednio, a jeśli korzystasz z drożdży świeżych, najpierw rozpuść je w ciepłej wodzie, a potem dodaj do mąki.
  3. Zagnieć ciasto rękoma, mieszając je drewnianą łyżką, aż będzie gładkie i jednolite.
  4. Podziel ciasto na dwie części, umieść je w osobnych miskach i pozostaw w ciepłym miejscu na pół godziny, aby urosło.
  5. Patelnię posmaruj olejem, wyłóż na nią połowę ciasta i smaż na średnim ogniu pod przykryciem przez 12-15 minut.
  6. Przewróć chlebek na drugą stronę i kontynuuj smażenie pod przykryciem.
  7. Powtórz ten proces z drugą połową ciasta.

I gotowe! Twój domowy chleb na patelni jest już gotowy do podania.