Sernik babci – Twój bilet powrotny do dzieciństwa. Zapisz przepis i włącz piekarnik.

Tradycyjny przepis na sernik krakowski, znany z dzieciństwa, opisuje ciasto, które jest zarówno ciężkie, wilgotne, jak i kremowe.

Takie serniki były przygotowywane przez nasze babcie i prababcie, a ich smak na zawsze pozostał w naszej pamięci. Ten wyjątkowy i stary przepis charakteryzuje się kruchym spodem i kremowym wnętrzem.

Składniki na spód i kratkę to:

  • jedno jajko,
  • 250 g mąki,
  • 125 g cukru pudru,
  • 125 g zimnego masła,
  • dwie łyżki cukru waniliowego.

Dla masy serowej potrzebne są:

  • 3 łyżki stołowe cukru waniliowego,
  • 3 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej,
  • 8 jajek,
  • 1 kg tłustego twarogu,
  • 100 g miękkiego masła,
  • 250 g cukru pudru,
  • 100 g rodzynek.

Dodatkowe składniki to:

  • 1 żółtko, lukier.

Wykonanie:

Ciasto na spód i kratkę: Zagnieść wszystkie składniki ciasta do uzyskania jednolitej masy, a następnie podzielić na dwie części (w proporcjach 2/3 i 1/3) i schłodzić w lodówce przez około godzinę. Rozwałkować większą część ciasta, ułożyć na dnie formy, ponakłuwać widelcem i piec w 180 stopniach Celsjusza przez 15 minut. Po upieczeniu spód należy wystudzić.

Masa serowa: Ser zmielić trzykrotnie, a masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do dużej miski. Dodawać stopniowo po jednym żółtku, a potem łyżeczka po łyżeczce zmielony wcześniej twaróg. Ucierać zawartość miski, a następnie dodać mąkę i rodzynki. Białka jajek ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową.

Masa serowa wylana na upieczony spód, a na wierzch ułożona kratka z pasków ciasta posmarowana roztrzepanym żółtkiem dla uzyskania rumianego koloru. Piec sernik w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez 50 do 60 minut. Po upieczeniu, ciasto powinno ostygnąć w lekko uchylonym piekarniku.

Gdy sernik ostygnie, można go udekorować lukrem.