Przepis na surówkę, od której szaleją klienci, wreszcie ujawniony przez pracownicę pobliskiej restauracji.

Nauczyłam się robić tę pyszną sałatkę dzięki mojej przyjaciółce, która przyrządza ją codziennie w restauracji niedaleko.

Wszyscy, którzy ją próbowali, są nią zachwyceni. Jest doskonała zarówno do różnych przekąsek, jak i jako dodatek na różne domowe uroczystości.

Składniki sałatki to: 1 kg kapusty, 1 kg marchwi, 1 kg cebuli, 1 kg papryki, 1 kg pomidorów, 1 kg ogórków, 5 łyżeczek soli, 5 łyżek cukru, 3 łyżki oleju, 3 łyżki octu, opcjonalnie czosnek.

Instrukcje przygotowania: Wszystkie składniki należy pokroić w paski, dodać olej, ocet, cukier, sól i wszystko dokładnie wymieszać. Odstaw na godzinę. Następnie umieść sałatkę w garnku i podgrzewaj. Po zagotowaniu gotuj nie dłużej niż 10 minut. Sałatka zachowa chrupkość i soczystość. Przełóż ją do sterylnych słoików, zalewając równomiernie marynatą. Zakręć słoiki. Życzę smacznego!