Pieczona karkówka z cebulą i pikantną marynatą – Hit w mojej kuchni

Pieczona karkówka z cebulą i pikantną marynatą – procedura przygotowania

Karkówka to niezwykle delikatne mięso, soczyste i zasługujące na najlepszy smak. Możesz mu to zapewnić dzięki przepisowi na pieczoną karkówkę, jakiej jeszcze nie jadłeś. Zachwyć swoje kubki smakowe i wypróbuj ten prosty przepis.

Składniki

  • karkówka – 1000 g
  • cebula biała – 1 szt
  • czerwona cebula – 1 szt
  • czosnek – 4 ząbki
  • olej – 120 ml
  • ostry ketchup – 120 ml
  • dżem śliwkowy – 3 łyżki
  • Vegeta – 2 łyżeczki
  • sól morska – 1 szczypta
  • czarny pieprz – 1 szczypta

Przygotowanie

Mięso pokroić na 6 plasterków, które następnie ułożyć w naczyniu do pieczenia. Mięso doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy. Wskazówka: Aby łatwiej było wyjąć szyjkę z miski po upieczeniu, natłuść miskę odrobiną tłuszczu.

Obierz czerwoną cebulę i drobno posiekaj. Powtórz tę samą procedurę dla białej cebuli. Cebulę włóż do miski, a obrany czosnek drobno posiekaj i dodaj do cebuli. Do powstałej masy wmieszaj powidła śliwkowe, dodaj olej i gorący keczup. Posypać także warzywami i wszystko dokładnie wymieszać.

Mięso w misce zalewamy przygotowaną marynatą i równomiernie rozprowadzamy. Tak przygotowane mięso wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C przez 50-60 minut, aż będzie miękkie.

Rada: Po upieczeniu upieczoną karkówkę można od razu podać z ulubionym dodatkiem, np. ziemniakami amerykańskimi.