Dla mnie nie ma czegoś takiego jak przeziębienie i kaszel zimą. Nie chorowałem od 20 lat i myślę, że to dzięki temu trunkowi, który piję regularnie.
Dla mnie nie ma czegoś takiego jak przeziębienie i kaszel zimą. Nie chorowałem od 20 lat i nie musiałem chodzić do lekarza w takim samym czasie. Myślę, że powodem jest ten napój, który piję regularnie.
Do napoju potrzebujemy:
- cytryny
- imbir
- miód
- woda
Przygotowanie:
Pierwszym kluczowym składnikiem jest cytryna. Z cytryny można wyciskać sok, tak jak do lemoniady, ale ja używam go inaczej. Najpierw dobrze go myję i suszę. Następnie usuwam żółtą skórkę za pomocą tarki. Następnie kroję cytrynę wraz z białym miąższem. Najlepiej używać organicznych cytryn. Do blendera wrzuciłam pokrojoną w plasterki cytrynę.
Kolejnym składnikiem jest imbir. Obierz część korzenia i pokrój w 2-3 pierścienie. Włóż go również do blendera razem z cytryną. Dodać trochę wody i wymieszać. Napój przelej do szklanki i uzupełnij szklankę wodą do pełna.
Trzecim składnikiem jest miód. Dodać małą łyżeczkę miodu i wymieszać. Pije się rano.
Ten 3-składnikowy napój robię prawie codziennie rano i wypijam jedną szklankę dziennie. Zdarza się, gdy się spieszę, że nie mam na to czasu codziennie, ale nie stanowi to problemu, jeśli pije się regularnie. Napój ten jest niezwykle smaczny i wielofunkcyjny.
Jak to działa?
Niektóre badania wykazały, że regularne spożywanie cytryny pozwala zapobiegać różnym chorobom, takim jak zapalenie oskrzeli, grypa, przeziębienie, zapalenie stawów, wysokie ciśnienie krwi, wysoki poziom cholesterolu, infekcje bakteryjne, kamica nerek i żółci.
Imbir poprawia trawienie, zapobiega nudnościom, łagodzi ból, poprawia krążenie krwi, reguluje poziom cukru we krwi i wzmacnia odporność.
Cytryna jest jedną z najbardziej przydatnych potraw na świecie. Chroni przed wieloma chorobami, ponieważ zawiera organiczne flawonoidy, błonnik pektynowy, różne witaminy i minerały. Poprawia pracę wątroby, jelit, żołądka, układu odpornościowego, nerwowego i sercowo-naczyniowego. Cytryna , choć ma kwaśny smak, jest pokarmem zasadowym i ma korzystny wpływ na zdrowie i witalność.
Cytryna wyrównuje pH w organizmie, nawilża organizm, wspomaga trawienie, wspomaga perystaltykę i opróżnianie jelit, zapobiega zgadze, zmiękcza skórę, wzmacnia odporność, oczyszcza krew i wątrobę, wzmacnia układ nerwowy, poprawia nastrój i odświeża oddech, utrzymuje szczupła linia.
Imbir od dawna jest używany ze względu na swoje właściwości lecznicze. Ten silny środek przeciwzapalny ma nie tylko właściwości zdrowotne, ale także ma bardzo przyjemny aromat. W tym miejscu wymienimy tylko niektóre pozytywne właściwości zdrowotne imbiru. Imbir poprawia trawienie.
Najbardziej znaną zaletą imbiru jest to, że ma zdolność uspokajania żołądka . Imbir to tradycyjny naturalny lek na nudności i niestrawność.
Picie herbaty imbirowej lub świeżego soku imbirowego, gdy masz niestrawność, może szybko pomóc. Pobudza produkcję enzymów i pomaga w przemieszczaniu pokarmu przez układ trawienny, zapobiegając wzdęciom. Imbir łagodzi ból.
Kolejną korzyścią zdrowotną imbiru jest jego zdolność do łagodzenia bólu. Na przykład ból mięśni po wysiłku fizycznym lub ból menstruacyjny. Imbir jest środkiem immunostymulującym.
Ma działanie przeciwzapalne i przeciwdrobnoustrojowe. Niektóre badania kliniczne wykazały, że świeży imbir ma właściwości przeciwwirusowe. Ma działanie rozgrzewające i pomaga oczyścić zatkany nos. Jest również przydatny do regulowania poziomu cukru we krwi.
Nowsze badania wykazały korzystny wpływ imbiru na równoważenie poziomu cukru we krwi. Stabilizuje poziom cukru we krwi, zwłaszcza przyjmowany rano na pusty żołądek. Jest przydatny dla układu sercowo-naczyniowego.
Jedną z istotnych korzyści zdrowotnych imbiru jest jego zdolność do ochrony serca. Imbir poprawia krążenie krwi, co może pomóc obniżyć ciśnienie krwi i zapobiec tworzeniu się zakrzepów krwi. Może być również pomocny w obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi. Jedno z badań wykazało, że imbir może skutecznie obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów.
Imbiru powinny unikać osoby mające problemy z krążeniem lub chore na hemofilię. Dzieje się tak dlatego, że imbir poprawia i pobudza krążenie krwi, co oznacza, że u niektórych pacjentów nadmierne krwawienie wyrządzi więcej szkody niż pożytku.