Ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Mąkę, sodę i proszek do pieczenia przesiać, dodać zmielone orzechy i dokładnie wymieszać. Ciasto wylewamy na blachę (27×37 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 10 minut. Powtórzyć proces dla drugiego arkusza ciasta. Gorące ciasto po upieczeniu obierz ze skórki i pozwól mu ostygnąć na stelażu.
Kawę rozpuszczalną zalej wrzątkiem. Owsiankę rozpuść w niewielkiej ilości wody, dodaj do gorącej kawy i ugotuj do zgęstnienia. Odstaw do ostygnięcia.
Ubij masło z cukrem na lekką masę, stopniowo dodając ostudzoną owsiankę. Na zakończenie wlej aromat rumowy. Krem podziel na dwie równe części.
Na dno blachy połóż pierwszy arkusz ciasta, posmaruj dżemem. Na dżem wyłóż połowę kremu. Zalej biszkopty przygotowaną kawą (2 łyżki kawy rozpuszczalnej, 100 ml wrzątku, 1 łyżka cukru), ułóż obok siebie. Na biszkopty nałóż drugą połowę kremu, przykryj drugim arkuszem ciasta. Całość zważ i odstaw do lodówki na noc.
Na zakończenie polej ciasto polewą czekoladową. Dla wyższego deseru, możesz podzielić każdy arkusz ciasta na dwie części i ułożyć jedną na drugiej.
Last Updated on 9 lutego 2024 by admin