Na bazie kefiru, to ciasto zachwyca delikatnością. Krem aksamitny, który łatwo przygotujesz, rozpieszcza podniebienie. Jego smak, zapach i wygląd są nieodparcie kuszące!
Zaczynamy od połączenia kefiru z sodą oczyszczoną, czekamy około 2 minuty. Następnie dodajemy jajka, cukier, i olej roślinny, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Przesiewamy mąkę i kakao nad mieszanką, dokładnie łącząc składniki.
Formę na ciasto przygotowujemy, wykładając ją pergaminem. Ciasto wlewamy i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza, piecząc przez 30 – 35 minut.
W trakcie pieczenia ciasta, przygotowujemy krem. W garnku mieszamy cukier wanilinowy, mąkę, cukier i jajka, używając trzepaczki. Dolewamy mleko, podgrzewamy na palniku, unikając wrzenia, aż masa zgęstnieje. Dodajemy masło, mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji, po czym odstawiamy do ostygnięcia.
Po wystudzeniu ciasta, usuwamy z niego nierówną warstwę, dzieląc resztę na dwie połowy. Na jednej rozsmarowujemy krem, przykrywając drugą połową. Odkrojoną część mielimy i posypujemy nią całe ciasto, ponownie smarując kremem.
Last Updated on 12 lutego 2024 by admin