Jeśli masz 1 jajko i jogurt, zrób ten deser w 5 minut – Bez piekarnika i nawet bez zakwasu.

Doskonały przepis na trójkąty jogurtowe bez zakwasu. Wystarczy wymieszać ciasto w misce, rozwałkować je i pokroić w trójkąty. Delikatny smak i szybkość przygotowania przebija nawet pączki na zakwasie.

Potrzebujemy:

  • 1 jabłko
  • 400 gramów zwykłej mąki
  • 200 gramów jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 10 gramów proszku do pieczenia (1 opakowanie)
  • proszek do pieczenia
  • Łyżeczka cukru waniliowego
  • Szczypta soli
  • Szczypta cynamonu (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • Cukier puder
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

Rozbij jajko do miski.

Dodać cukier cukier waniliowy i szczyptę soli. Dodać olej i wymieszać. Mieszamy na jednolitą masę.

Wymieszaj biały jogurt. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dobrze mieszamy, aby uzyskać jednolitą masę – ciasto.

Oczyść i obierz jabłko. Teraz zetrzyj jabłko do mieszanki.

Wmieszać w ciasto. Posyp blat mąką. Ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować.

Ciasto pokroić na trójkąty za pomocą wałka do ciasta. Rozgrzej olej na patelni. Smażyć trójkąty na oleju na złoty kolor. Podawać posypane cukrem i cynamonem. Życzymy smacznego! 🙂