Ten przepis można przygotować w różnych wariantach i smakach.
Ciasto:
Krem:
Opcjonalnie owoce:
Żółtka ubijamy z cukrem, aż powstanie piana.
Dodać płynne składniki – olej i wodę. Mąkę mieszamy też z proszkiem do pieczenia – ja zazwyczaj mąkę przesiewam. Białka ubić na sztywną pianę i ręcznie wymieszać z masą żółtkową. dodać olej, wodę, mąkę z proszkiem, na koniec ręcznie wmieszać białka. Ciasto wylać na blaszkę o wymiarach 30 x 40 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15-20 minut. Jeśli chcesz ciemne ciasto, dodaj 2 łyżki kakao. Na wystudzony biszkopt układamy dowolny kompot lub mrożone owoce, oczywiście również świeże.
Zagotuj 1 litr mleka, 3 budynie waniliowe, 1 cukier waniliowy i 4 łyżki cukru. Do gorącego budyniu dodać około 1 łyżkę masła, do ostudzonego budyniu wymieszać 2 śmietanę, odrobinę cukru pudru i ubić trzepaczką… Kremem smarujemy biszkopt z owocami.
Last Updated on 19 lutego 2024 by admin