Już nigdy nie będziesz się wahać, co zjeść na szybki obiad lub kolację: Przepisy na doskonałe jednominutowe zupy, które możesz przygotować nawet z zamkniętymi oczami.
Doskonałe i szybkie zupy, które rozgrzeją, sycą i przygotujesz je w mgnieniu oka. Z tej oferty możesz wybrać doskonałą zupę na każdy dzień.
Doskonała zupa z knedlami mięsnymi
Składniki:
- 2 litry wody
- 200 g mięsa mielonego
- 100 g marchwi
- 300 g ziemniaków
- 100 ryżu
- 40 g zielonej cebuli
- Sól, pieprz i zioła do smaku
- Liść laurowy
Przygotowanie:
W garnku zagotuj wodę i włóż do niej startą marchewkę i ziemniaki. Z mielonego mięsa uformuj kulki. Gdy ziemniaki będą gotowe, do zupy dodać klopsiki, ryż, liść laurowy, sól i pieprz. Na koniec dodać posiekaną zieloną cebulę i zioła.
Szybka zupa kalafiorowa z serem i marchewką
Potrzebujemy na 8 porcji:
- 1 główka średniej wielkości kalafiora, podzielona na różyczki
- 1 starta marchewka
- 1/4 szklanki posiekanego selera
- 2 szklanki wody
- 1 kostka bulionu mięsnego lub warzywnego (można zastąpić 2 szklankami bulionu zamiast 2 szklankami wody)
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki zwykłej
- szczypta soli
- szczypta czarnego pieprzu
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki startego sera
- słodka lub ostra papryka, lub inne przyprawy
Przygotowanie;
Kalafior pokroić na małe różyczki. Zetrzyj marchewkę, a seler pokrój na małe kawałki. Kalafiora, marchewkę i seler włożyć do rondelka i zalać bulionem lub wodą z bulionem. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 12-15 minut lub do momentu, aż warzywa będą miękkie.
Rozpuść masło w innym rondlu na małym ogniu. Wymieszaj mąkę, sól i pieprz. Stopniowo wlewaj mleko. Doprowadzić do wrzenia i gotować, ciągle mieszając, przez 2 minuty lub do momentu, aż mieszanina zgęstnieje. Zmniejsz ogień i dodaj starty i roztopiony ser. Odstawić i wymieszać z masą kalafiorową. Doprawiamy w razie potrzeby i podajemy.
Zupa ziemniaczana
Składniki:
- 5 dużych ziemniaków
- ½ łyżeczki mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
- 5 ząbków czosnku
- dwie łyżki oleju roślinnego
- sól i mielony czarny pieprz do smaku
- 1,5 l wody
Przygotowanie:
Ziemniaki oczyścić, umyć, pokroić w mniejszą kostkę i ugotować w osolonej wodzie. Dodać zmielony kminek, paprykę, majeranek i olej. Gdy ziemniaki się ugotują, dodajemy czosnek i całość miksujemy blenderem zanurzeniowym. Przed podaniem możemy posypać powierzchnię startym wędzonym tofu.
15-minutowa zupa z puszystymi knedlami z kaszy manny
Składniki:
- 1-2 łyżeczki masła
- 2 opakowania mrożonych warzyw – ja dodaję też mieszankę z brokułami, ale to już zależy od Was
- Sól i pieprz (tylko trochę)
- Zupa warzywna
Knedle:
- 2 jajka
- 7 łyżek semoliny dziecięcej
- Kilka kropel olejku
Przygotowanie:
W rondelku rozpuść masło i krótko podsmaż na nim warzywa. Następnie wlej wrzącą wodę z czajnika i poczekaj, aż się zagotuje. W międzyczasie przygotujemy gnocchi. Jajka ubić z odrobiną oleju i soli. Następnie dodaj odrobinę sody oczyszczonej i stopniowo semolinę. Mieszamy aż uzyskamy gęstszą kremową konsystencję .
Dobrze jest, jeśli przed przygotowaniem ciasto odłożymy na godzinę do lodówki, wówczas kluski będą jeszcze smaczniejsze , ale ja też robię je od razu. Gdy warzywa będą miękkie, weź łyżkę, zanurz ją we wrzącej zupie i dodawaj pojedyncze gnocchi bezpośrednio do gotującej się zupy. Kiedy wypłyną na powierzchnię, są gotowe – zajmuje to około 3-4 minut.
Zupa drożdżowa
Składniki:
- 1 cebula
- 200 g warzyw korzeniowych
- 1 kostka drożdży
- olej
- domowe warzywo
Dla gnocchi:
- 1 jajko
- Olej
Przygotowanie:
W garnku rozgrzej olej i smaż cebulę, aż będzie przezroczysta. Warzywa korzeniowe oczyść i pokrój w makaron lub zetrzyj na grubej tarce. Na cebulę połóż starte warzywa, chwilę podsmaż, następnie pokrusz drożdże i pozwól im się rozpuścić, cały czas mieszając. Następnie zalać 1,5 l wody i dodać ok. 2 łyżeczki domowych warzyw (do smaku). Gotuj krótko, aż warzywa będą miękkie.
Do kubka wbij całe jajko, dodaj ok. 1/2 łyżki oleju i ciągle mieszając dodawaj młodą semolinę, aż powstanie gęste ciasto. Za pomocą łyżki wrzucaj (lub ewentualnie przez maszynkę do gnocchi) do gotującej się zupy. Chwilę gotujemy (ok. 1-2 min.). Na talerzach możemy jeszcze posmakować i udekorować natką pietruszki.
Zupa kalafiorowo-fasolowa
Składniki:
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 szklanka wody
- ½ kg kalafiora
- 1 szklanka średniej fasoli z puszki (odsączonej z marynaty)
- ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
- ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
- Sól dla smaku
- Gotowany kurczak
Przygotowanie:
Doprowadzić wodę i bulion do wrzenia. Dodajemy pokrojonego kalafiora i gotujemy do miękkości. Mieszamy, dodajemy pozostałe składniki i gotujemy. Wylać na talerz lub miskę i podawać na ciepło.
Zupa brokułowa z bambino
Składniki:
- 6 pieczarek
- 200-250 g bambino, serka śmietankowego lub innego serka topionego
- 200 g brokułów – podzielonych na różyczki
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 mniejsze ziemniaki
- olej
Przygotowanie:
Cebulę oczyścić, drobno pokroić i podsmażyć na odrobinie oleju roślinnego na złoty kolor. Do cebuli dodaj posiekane grzyby i startą marchewkę. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i chwilę smażymy wszystko razem.
Warzywa zalać wodą (najlepiej bulionem), a gdy płyn się zagotuje, dodać brokuły (można też użyć brokułów mrożonych). Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy około 10 minut. Na koniec wmieszaj roztopiony ser do zupy i gdy się całkowicie rozpuści, zupa jest gotowa.
Marchew z imbirem na ból gardła
Potrzebujemy na 4 osoby:
- 4 kawałki marchewki
- 1 śmietana do gotowania
- 1 domowy bulion warzywny (jeśli go nie masz, zamiast wody użyj bulionu warzywnego)
- 1 sztuka selera
- 1 ziemniak
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 kawałki pietruszki
- Kawałek pietruszki (korzeń)
- Szczypiorek
- Sól
- 1 korzeń imbiru
- woda
Przygotowanie:
Marchewkę, seler, pietruszkę i ziemniaka obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na odrobinie oleju. Dodaj warzywa. Zalać wodą i zalać bulionem, doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać starty imbir i czosnek. Gotujemy 20 minut. Gdy warzywa będą miękkie, zdejmij zupę z ognia. Zmiksuj blenderem, po czym ponownie postaw na kuchence i wlej śmietanę. Poświęćmy chwilę na małe połączenie. Przed podaniem posypać posiekaną cebulą i natką pietruszki.