Idealnie sprawdzi się jako podwieczorek na co dzień, ale także na uroczyste okazje. Ja najczęściej podaję to ciasto z konfiturą i polewą czekoladową, to naprawdę świetna uczta.
Żółtka wymieszaj z cukrem pudrem i wanilią. Dodaj letnią wodę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Na koniec dodać olej, orzechy, skórkę z cytryny. Mieszamy.
Białka i szczyptę soli ubić na sztywną pianę. Do ciasta dodać ubite białka i wymieszać.
Ciasto dzielimy na pół i do jednej z nich dodajemy kakao. Mieszamy. Umieść papier do pieczenia w mniejszej formie do pieczenia.
Wlać jasne, a następnie ciemne ciasto. Można też zrobić to odwrotnie i po drodze robić wzory wykałaczką, wybór należy do Ciebie. Piec w piekarniku nagrzanym do 150-170°C przez około 40 minut (w zależności od rodzaju piekarnika).
Upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia. Wystudzone ciasto smarujemy dowolnym dżemem.
Last Updated on 19 lutego 2024 by admin