Marmurowe cisasto na blasze: Dla mnie to najlepsze miękkie ciasteczko jakie istnieje.

Doskonałe miękkie ciastko wykonane z elastycznego i miękkiego ciasta.

Idealnie sprawdzi się jako podwieczorek na co dzień, ale także na uroczyste okazje. Ja najczęściej podaję to ciasto z konfiturą i polewą czekoladową, to naprawdę świetna uczta.

Składniki:

  • 5 jaj
  • 200 g cukru pudru
  • 1 paczka cukier waniliowy
  • 100 ml oleju
  • 100 ml letniej wody
  • 200 g mąki półgrubej
  • 1 paczka proszek do pieczenia (PDP)
  • 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich
  • Skórka cytrynowa z 1 cytryny
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • kwaśny dżem
  • czekoladowy lukier

Do posypania:

  • orzech kokosowy

Przygotowanie:

Żółtka wymieszaj z cukrem pudrem i wanilią. Dodaj letnią wodę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Na koniec dodać olej, orzechy, skórkę z cytryny. Mieszamy.

Białka i szczyptę soli ubić na sztywną pianę. Do ciasta dodać ubite białka i wymieszać.

Ciasto dzielimy na pół i do jednej z nich dodajemy kakao. Mieszamy. Umieść papier do pieczenia w mniejszej formie do pieczenia.

Wlać jasne, a następnie ciemne ciasto. Można też zrobić to odwrotnie i po drodze robić wzory wykałaczką, wybór należy do Ciebie. Piec w piekarniku nagrzanym do 150-170°C przez około 40 minut (w zależności od rodzaju piekarnika).

Upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia. Wystudzone ciasto smarujemy dowolnym dżemem.

Na koniec posmaruj polewą czekoladową (mleczną lub gorzką, według smaku). Posypać kokosem… Życzymy smacznego! 🙂