Sernik czekoladowy –  idealny przepis na domowe ciasto bez pieczenia. Hit w mojej kuchni

Sernik czekoladowy –  idealny przepis na domowe ciasto bez pieczenia. 

Ten przepis pokochają wszyscy, nie tylko miłośnicy sernika. Spód powstaje z czekoladowych ciasteczek, dlatego ciasto jest tak chrupiące, a jednocześnie delikatne. Lepiej przygotować większą porcje.

Składniki:

  • 300g kakaowych ciasteczek
  • 100g masła
  • 400g twarogu sernikowego w wiaderku
  • 150g cukru pudru
  • 400g mlecznej czekolady
  • 200g śmietany 30%

Przygotowanie:

Ciastka drobno zmielić używając blendera, wymieszać z nimi rozpuszczone masło. Masę w formie rozprowadź równo na dnie. Włóż do lodówki na trzydzieści minut.

Rozpuść 250 g czekolady. Twarożek wymieszaj używając miksera, a kolejno dodać cukier puder i czekoladę.

Osobno ubij 100ml śmietany i wymieszaj z twarogiem. Tak powstały krem połóż na masie z ciasteczek. Rozłóż go równomiernie.

Do przygotowania polewy wykorzystaj pozostałą czekoladę i śmietanę.

Tak przygotowaną polewą polej ciasto i odstaw jeszcze na 4 godziny do lodówki.

Jeśli chcesz udekoruj ciasto kakao. Gotowe!