Przygotuj w ten sposób udka z kurczaka, a wszyscy będą zachwyceni. Hit na każdym przyjęciu

Pracę rozpoczynamy dzień przed podaniem. Mięso z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą, oczyszczamy z błon i suszymy papierowymi ręcznikami.

Przygotowujemy marynatę:

Mieszamy maślankę z czosnkiem, solą i przyprawami. Mięso wkładamy do marynaty i dbamy o to, aby ta dotarła do wszystkich miejsc. Tak przygotowane wstawiamy na całą noc do lodówki.

Kolejnego dnia mięso należy wyjąć z lodówki i pozostawić na pół godziny w temperaturze pokojowej.

Gdy nieco się ociepli, należy skropić je odrobiną oleju. Udka układamy w naczyniu żaroodpornym razem z marynatą.

Po dokonaniu tych czynności, mięso umieszczamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Pieczemy przez około 45-60 minut. W trakcie pieczenia warto dodatkowo polać nogi kurczaka marynatą, aby smak był pełny.

Jeśli na dnie naczynia zbierze się woda, można ją odlać podczas pieczenia.  Po wyłączeniu piekarnika można zostawić udka w środku na około kwadrans, dzięki czemu skórka zrobi się bardziej chrupiąca.

Smacznego!