Skórkę z mięsa należy zdjąć lub w całości pokroić.
Do miski należy wsypać sól, pieprz, zmieloną paprykę, czosnek, wszystko ze sobą dokładnie wymieszać.
Tą mieszanką mięso posypujemy wszędzie, od dołu, od góry, a także w nacięciach. Kilka nacięć wycinamy, wkładamy w nie ząbki czosnku.
Mięso zawijamy w folię i wykładamy na blachę do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, a kiedy się nagrzeje, wkładamy do niego blachę z przygotowanym mięsem i pieczemy przez około 2 godziny. W tym samym czasie należy zabrać się za przygotowanie marynaty.
Przygotowanie marynaty zaczynamy od umycia jabłka i roztarcia go na tarce, na średnich oczkach. Mieszamy go z sosem sojowym, sokiem z cytryny oraz koncentratem pomidorowym. Na koniec do całości dodajemy cukier, cynamon, paprykę mieloną. Całość dokładnie ze sobą mieszamy. Składniki wymieszane ze sobą należy przełożyć do garnka i gotować je na delikatnym ogniu, aż utworzy się gładka masa.
Po upływie dwóch godzin mięso wyciągamy z piekarnika oraz z folii, smarujemy je z obu stron marynatą. Dla lepszego efektu można mięso dodatkowo położyć na grillu, na 220 stopniach i piec przez następne 10-15 minut.
Last Updated on 1 marca 2024 by admin