Pyszne połączenie ziemniaków i klusek w jednym daniu. Raz spróbujesz, a nie pożałujesz.
Gospodarność – dawna polska nazwa, stanowiąca podwaliny dzisiejszej filozofii zero waste, czyli dosłownie „zero marnowania”.
Filozofia, która ma na świecie wielu wyznawców. Najczęściej spotkamy się z nią w gastronomii. Chodzi o wykorzystanie resztek zalegających w lodówce w kolejnym daniu. Przykładem niedrogiego, szybkiego w przygotowaniu i pysznego dania jest połączenie ziemniaków, (które np. zostały z obiadu) z kluskami a’la knedle i okraszone dodatkami. Czas przygotowania ok. 30 minut
Składniki dla 4 osób:
- 0,5 kg ziemniaków,
- 100 g mąki ziemniaczanej,
- 100 g mąki pszennej,
- 4 łyżki stołowe zimnej wody,
- 2 całe jajka (w temperaturze pokojowej),
- sól do smaku.
Dodatki:
- 200 g wędzonego boczku (opcjonalnie),
- 1 średnia cebula,
- 1 łyżka stołowa oleju,
- 200 g kapusty kiszonej,
- pieprz do smaku.
Wykonanie:
Pół kilo ziemniaków obierz wrzuć do garnka, zalej zimną wodą – tak aby je przykryła, dodaj trzy szczypty soli i gotuj do miękkości. W międzyczasie przygotuj ciasto na knedle, w tym celu wymieszaj 100 g mąki ziemniaczanej ze 100 g mąki pszennej.
Następnie 2 całe jajka wymieszaj z 4 łyżkami stołowymi zimnej wody, wlej do mąki i dodaj szczyptę soli. Mieszamy do połączenia się składników, a następnie wyrabiamy ciasto ok. 10 minut, aż będzie gładkie. Tak przygotowane ciasto pokrój na mniejsze kawałki i gotuj w osolonej wodzie, ok. 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
W kolejnym kroku zajmiemy się dodatkami do dania. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, w międzyczasie cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnię i przyprawiamy pieprzem. Smażymy przez kilka minut, do momentu aż cebula się zeszkli. Następnie pokrojony w drobną kostkę boczek wrzucamy na patelnię do cebuli i smażymy, aż się zrumieni.