Prosty i szybki pomysł na pyszny deser z ciasta francuskiego. Smakuje wyśmienicie i możesz z powodzeniem zastąpić nim popularne wietrzniki.

Przygotuj pyszny deser, który świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy, nie tylko w razie wizyty niezapowiedzianych gości. Jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a potrzebne składniki na pewno masz w domu.

Do przygotowania ciasteczek potrzebujesz:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego;
  • 300 ml śmietanki do ubijania;
  • cukier;
  • masło;
  • 300 ml mleka;
  • jajko;
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego.

Ciasto francuskie pokrój na kwadraty, posmaruj roztrzepanym jajkiem lub mlekiem i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz 15-20 minut, aż kwadraciki będą złote.

Budyń ugotuj według przepisu na opakowaniu i ostudź. Ubij śmietankę i połącz ją z budyniem.  Alternatywnie, możesz ubić budyń z zimnym mlekiem i dodać do ubitej śmietanki. Upieczone ciastko przekrój na pół, za pomocą rękawa cukierniczego nałóż krem, przykryj drugą połówką ciasta i deser gotowy. Te ciastka można podawać również w wersji ze smażonymi jabłkami.

Aby przygotować jabłka, potrzebne będą:

  • jabłka obrane i pokrojone w kostkę;
  • cukier;
  • cynamon.

Do rozpuszczonego na patelni masła dodaj jabłka, cukier i cynamon i wszystko razem wymieszaj.

Smaż, dopóki jabłka nie staną się miękkie.

W tej wersji jabłka nałóż na połówkę ciasta, przykryj kremem i kolejną warstwą ciasta francuskiego.

Kolejną wariacją może być dodanie bitej śmietany, owoców sezonowych, dżemu czy kremu orzechowego (np. Nutella).

Smacznego!