Smaczny deser, który nie tylko doskonale smakuje, ale również pięknie wygląda. Na pewno zachwyci każdego smakosza.
Chcesz, żeby wszyscy wołali o dokładkę twojego ciasta? Jeżeli skorzystasz z tego właśnie przepisu to ten efekt masz murowany. Ciasto będzie naprawdę smaczne i puszyste porównywanie do najlepszych lodów.
Czego potrzebujesz żeby przygotować ciasto?
- 100 g cukru pudru
- odrobina soli
- 40 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 100 g orzechów mielonych
Składniki kremu:
- 80 g cukru pudru
- 60 g skrobi kukurydzianej
- 250 g śmietany ważne żeby była 30%
- 120 g białej czekolady
- 4 żółtka
- 350 ml mleka
- 100 g masła
- 1 cukier waniliowy
Produkty potrzebne do polewy:
- 40 g masła
- 70 g białej czekolady
- 30 g śmietany 30%
Jak przygotować ciasto?
Konieczne będzie mielenie orzechów, bo tylko w takiej postaci mogą być wymieszane z mąką. Kolejny etap to oddzielanie białek od żółtek. Dodanie odrobiny soli do białek to dobra strategia przy ubijaniu na sztywną pianę.
Kolejnym składnikiem trafiającym do takiej masy już przy okazji ubijania białek powinien być cukier dodawany w małych porcjach. Teraz bardzo ważne. Mieszaj delikatnie.
Tylko wtedy piana z orzechami rzeczywiście będzie puszysta. To wpływa na smak i wygląd ciasta. Czas przygotować formę. Sugerowane wymiary to 20 x 20 cm. Kiedy wyłożenie papierem do pieczenia okaże się niewystarczające możesz posmarować pozostałe fragmenty olejem.
Tak przygotowana blacha nadaje się do wyłożenia ciasta. Pieczenie trwa krótko, bo tylko 20 minut. Warunkiem jest nagrzanie piekarnika do 170 stopni Celsjusza. Mleko wlane do garnka powinieneś ogrzewać. Żółtka ubić na przykład przy użyciu trzepaczki z cukrem standardowym i waniliowym.
Mieszanie ze skrobią kukurydzianą musi przebiegać tak, żeby wyeliminować powstawanie grudek. Mleko przed dodaniem powinno być podgrzane i dodawane w ilości jednej łyżki do takiej substancji. Taka masa jest gotowa już do tego, żeby trafić do mleka w garnku. Ważne jest ciągłe mieszanie.
Zdjąć z ognia możesz dopiero po zgęstnieniu. Unikaj przypalenia. Czekolada i masło to kolejne dodatki, które powinny być tym razem dodawane w postaci startej. Wszystko tak przygotowane powinno zostać owinięte folią i umieszczone w lodówce.
Zwykle już wtedy jest czas na wyciąganie ciasta z piekarnika. Teraz ważne jest, żebyś precyzyjnie oddzielił krawędzie ciasta od formy. Pomoże ci w tym pasek foliowy, który dla lepszego poślizgu może zostać posmarowany olejem. Ten pasek ma znaczenie, ponieważ wtedy na pewno zmieści się tam krem.
Uzyskaj pewność, że śmietana 30% jest odpowiednia schłodzona. Dopiero taką możesz wymieszać z przygotowanym wcześniej kremem i wyłożyć praktycznie od razu na ciasto.
Najlepszym sposobem na smakowitą polewę będzie przygotowanie jej w kąpieli wodnej. Wtedy trzeba swobodnie dodawać białą czekoladę, śmietanę i masło. Tak przygotowaną mieszanką możesz podać całe ciasto. Po uzyskaniu równomiernej warstwy najlepiej wszystko pozostawić w lodówce na noc. Po wszystkim czas na zdejmowanie formy i usunięcie ewentualnego foliowego paska użytego wcześniej. Ciekawym pomysłem na ozdobienie deseru będzie wykorzystanie pokrojonych orzechów. Nic tylko podawać.