Najlepsza szarlotka jaką jadłam: Przygotuj w kilka minut tą włoską szarlotkę i do piekarnika.

Włoska szarlotka to deser który zachwyca, a którego przygotowanie nie zajmuje więcej niż dwa kwadranse!

Zachwyć swoich bliskich szarlotką z naszego przepisu!

Potrzebujesz:

  • 5 kwaśnych jabłek
  • 2 średniej wielkości jajka
  • 100 gram roztopionego masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 100 gram mąki pszennej
  • sok z jednej cytryny
  • pół opakowania proszku do pieczenia

Dodatkowo potrzebujesz również masło do posmarowania formy, mąka do jej podsypania oraz cukier puder do dekoracji.

Przygotowanie:

Umyte pod bieżącą wodą jabłka obierz i pokrój na cienkie plasterki – wcześniej możesz pokroić je w ćwiartki, co ułatwi ci dalsze krojenie. Pokrojone kawałki jabłek skrop sokiem z cytryny – sok nada jabłkom głębszego smaku, a zarazem zapobiegnie ich ciemnieniu.

Pozostałe składniki wymieszaj razem w dużej misce do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Nie spiesz się! Pamiętaj, aby roztopione masło dodać na końcu po wcześniejszym wstępnym wymieszaniu składników.

Okrągłą blachę posmaruj masłem i posyp mąką – pomoże to w zdjęciu gotowej szarlotki z blachy. Na tak przygotowanej blasze poukładaj pokrojone jabłka i zalej je przygotowanym ciastem.

Całość umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piecz z termoobiegiem przez około 45 minut.

Czas ten może ulec zmianie w zależności od posiadanego piekarnika. Szarlotka jest gotowa, gdy ciasto będzie miało złoty kolor. Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i pozwól mu ostygnąć, a na końcu posyp je dla ozdoby cukrem pudrem!

Smacznego!