Świetnie trafiłeś! Ziemniaki w odmienionej wersji obiadowej z pewnością przypadną Ci do gustu. Mało tego – mogą być osobną pyszną przekąską!
Składniki na pałeczki ziemniaczane znajdziesz u siebie w kuchni. Skład jest prosty, a wykonanie jest banalne – wystarczy tylko chcieć.
Jeżeli będzie on okazałych rozmiarów, wystarczy jeden. O soli i pieprzu nie wspominamy – to obowiązkowe składniki każdego dania.
Przyda ci się pół saszetki suchych drożdży (klasyczna saszetka waży 7 gram, dodaj mniejszą połowę), 1 jajko, szczypiorek, 180 ml mleka oraz 300 gram przesianej mąki (300 gram mąki to dwie pełne szklanki o pojemności 250 ml).
Nie sprawi Ci to żadnej trudności. Na początek należy ziemniaka obrać i pokroić w talarki. Następnie należy ugotować ziemniaczki: na parze lub klasycznie w wodzie.
Z ugotowanego ziemniaka zrób puree, dodając przyprawy i drożdże, mleko i jajko. Przesiej dwie szklanki mąki do reszty składników.
Całość dokładnie wymieszaj, następnie przykryj i odstaw masę na godzinę. Szczypiorek drobno posiekaj, dodaj do masy ziemniaczanej.
Przygotuj woreczek foliowy. Całą masę przełóż do woreczka, jeden jego róg odetnij i płynnymi ruchami wyciskaj pojedyncze porcje masy do rozgrzanego oleju.
Wtedy możesz je wyjąć, odsączyć na ręczniku papierowym i zajadać ze smakiem.
Last Updated on 1 marca 2024 by admin