Dwa genialne przepisy na ciasto uniwersalne z lodówki. Wymieszaj go w 5 minut, włóż do lodówki i upiecz, co chcesz.

Dziś mamy dla Was dwa doskonałe przepisy na bardzo uniwersalne ciasta. Świetnie nadają się zarówno do ciast słodkich, jak i słonych. Wszystko, co musisz zrobić, to wybrać, które z nich najbardziej Ci odpowiada i do dzieła!

Przepis nr. 1

Potrzebujesz:

  • 750-800 g mąki
  • 500 ml mleka
  • 50 g oleju roślinnego
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 10 g suszonych drożdży

Przygotowanie:

Wlej ciepłe mleko do miski, dodaj cukier, sól, drożdże i wszystko dokładnie wymieszaj trzepaczką. Wlej olej i stopniowo dodawaj przesianą mąkę.

Ciasto miksuj do uzyskania gładkiej masy, w razie potrzeby możesz dodać trochę więcej mąki (jeśli jest zbyt rzadkie). Ciasto powinno być lekko lepkie, ale zwarte i gładkie. Posmaruj je olejem i umieść w większej torbie tak, aby miało miejsce na wyrośnięcie.

Wstaw do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie możesz na przykład przygotować z niego pyszne ciasteczka.

Przepis nr. 2

Potrzebujesz:

  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • 0,5 kefiru
  • 250 g masła
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej wymieszanej z 1 łyżeczką octu
  • 4 szklanki mąki pszennej

Przygotowanie:

Rozpuść drożdże w ciepłym kefirze. Zmiękcz masło. Ubij  jajka z cukrem. Wszystkie te składniki połącz za pomocą miksera.

Mąkę przesiej i dodaj do reszty składników stopniowo, wyrób gładkie ciasto. Włóż je do torebki tak, aby ciasto miało miejsce na wyrośnięcie. Przechowuj w lodówce przez 1,5 – 2 godziny. Gotowe.

Piecz w temperaturze 200 ° C przez około 20 minut. Życzymy smacznego!