Od dziś tylko robię soczyste kotlety z piekarnika lepsze niż tradycyjne.

Pieczone kotlety w piekarniku mają swój szczególny smak i są jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż tradycyjnie smażone na patelni.

jak gotować klopsiki w piekarniku z sosem

Przygotowując je zgodnie z naszym przepisem, na zawsze zapomnisz o innych opcjach ich gotowania.

Jak przygotować kotlety w piekarniku

Kotlety gotowane w piekarniku docenią również Ci, którzy przestrzegają redukcyjnej  diety, ponieważ do smażenia nie będziesz potrzebować oleju. Kolejny plus: na blasze do pieczenia można zrobić dużą partię kotletów (15-20 sztuk), wystarczy dla całej rodziny.

SKŁADNIKI

  • 200 g wołowiny
  • 300 g wieprzowiny
  • 1 cebula
  • 2 małe ziemniaki
  • 2 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżki stołowej mleka
  • 3 kromki białego chleba
  • zioła do smaku
  • sól i pieprz do smaku
  • 200 ml kwaśnej śmietany do sosu (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

Pokrój mięso na małe kawałki, a następnie przepuść mięso i cebulę przez maszynę do mięsa.

Ziemniaki zetrzyj na drobnej tarce (dzięki temu kotlety będą bardziej soczyste)

Do mielonego mięsa dodaj ziemniaki, jajka, zmielony czosnek, sól i pieprz, wymieszaj

Zalej chleb mlekiem i zmiel go za pomocą blendera.

Do mielonego mięsa dodaj przygotowany chleb i posiekane zioła. Jeśli masa okaże się zbyt płynna, dodaj trochę mąki lub kaszy manny.

Ale aby uzyskać jak najlepszy smak, włóż mielone mięso co najmniej na godzinę do lodówki . Wtedy stanie się bardziej jednolite, dobrze będzie się formować, utrzyma swój kształt i oczywiście będzie lepiej nasycone smakiem przypraw.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem, posmaruj delikatnie olejem.

Zmocz ręce i uformuj kotlety z masy.

jak gotować kotlety w piekarniku

Uformowane połóż na przygotowanej blasze do pieczenia. Piecz przez 30–40 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.

jak gotować kotlety w piekarniku

Aby kotlety były jeszcze bardziej miękkie i soczyste, możesz przygotować sos. Istnieje wiele opcji. Proponuje sos na bazie kwaśnej śmietany.Wymieszaj szklankę kwaśnej śmietany i drobno posiekany czosnek, dodaj trochę wody. Sos ten należy wlać do blachy do pieczenia na 5-10 minut przed końcem gotowania kotletów.

To wszystko, soczyste kotlety zapiekane w piekarniku są gotowe. Smacznego!