Tak przygotowanych kotletów nigdy nie jadłaś. Przedstawiam Tobie popisowe danie mojej teściowej.

Nazwa tego dania mówi sama za siebie. Kotlety „Ptasie Mleczko” są niezwykle delikatne, soczyste i pachnące: po prostu rozkosz dla podniebienia! Kotleciki te urozmaicą Twoje codzienne menu!

SKŁADNIKI

  • 500 g mielonego kurczaka
  • 2-3 kromki chleba pszennego
  • 1 cebula
  • 2 surowe jajka
  • 2 jajka na twardo
  • koperek lub pietruszka
  • 200 ml mleka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 100 g tartego twardego sera
  • 20 g masła
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta sody

PRZYGOTOWANIE

1. Chleb namocz w 100 ml mleka. Pokrój drobno cebulę, dodaj do odciśniętego delikatnie chleba. Posól, popieprz do smaku i dobrze wymieszaj. Przygotuj nadzienie : ugotowane jajka, ser i twarde masło zetrzyj na tarce, dodaj posiekane zioła, wymieszaj.

Weź w dłoń trochę mielonego mięsa, nadaj mu kształt placuszka, pośrodku którego rozłożysz trochę farszu. Zaciśnij krawędzie, aby stworzyć kotlecik. Wymieszaj 2 surowe jajka i 100 ml mleka, dodaj mąkę, sodę, odrobinę soli i pieprzu. Zanurz każdy kotlet w cieście i smaż na rozgrzanym oleju, aż będzie gotowy.

Kotlety doskonale komponują się z puree ziemniaczanym, świeżymi lub marynowanymi ogórkami.

Mielonego kurczaka można zastąpić wołowiną lub wieprzowiną, ale w tym przypadku konieczne jest dodatkowe pieczenie kotletów w piekarniku przez około 15–20 minut w temperaturze 180 stopni.

Podziel się przepisem z przyjaciółmi, aby również mogli cieszyć się ich smakiem!