Żeberka czosnkowe serwowane z dodatkiem pysznego sosu. Sekretna sztuczka szefa kuchni, dzięki której są bardzo soczyste.

Żeberka czosnkowe serwowane z dodatkiem pysznego sosu to przepyszny przysmak.

Warto wypróbować ten ciekawy i sprawdzony sposób na żeberka w jabłkowej marynacie.

Składniki:

  • 1200 g wieprzowych żeberek,
  • 100 g jabłkowego musu,
  • 100 g keczupu,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • pół łyżeczki suszonego czosnku.
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • 2 kg brązowego cukru,
  • pół cytryny.

Sposób przygotowania:

W jednej misce należy połączyć przecier jabłkowy wraz z keczupem, sosem sojowym, cukrem, czosnkiem, wyciśniętym sokiem z cytryny, czarnym pieprzem i czerwoną papryką oraz cynamonem.

Żeberka umieścić w osobnej i większej misce, a następnie zalać je przygotowaną marynatą. Odstawić na minimum pół godziny, aby mięso przeszło sosem.

Po upływie zalecanego czasu, żeberka umieścić na blaszce do pieczenia i przykryć je folią. Wstawić do wcześniej rozgrzanego piekarnika.

Piec około 50 minut w temperaturze wynoszącej 220 stopni. Po upływie zalecanego czasu, zdjąć folię i piec ok. 40 min do uzyskania złotego koloru.