Pikantna marchewka po koreańsku – uwielbiam ją. Prosty, szybki przepis dla każdego.

Marchewka to bardzo zdrowe, pożywne i lubiane warzywo. Produkt ten jest łatwy do przyrządzenia, a dzięki słodkawemu oraz unikalnemu smakowi można wykonać z niej wiele ciekawych i zdrowych potraw.

Konsystencję oraz aromat marchewki wykorzystuje wiele różnorodnych kuchni ze wszystkich stron świata. Azjatyckie przepisy, również uwzględniły w swoich daniach tego rodzaju produkt, dołączając go do wielu ciekawych, pikantnych oraz pysznych przepisów.

Pikantna marchewka po koreańsku – bo o niej właśnie mowa, może być podawana jako osobna przekąską, jak również niesamowity dodatek do innych przysmaków. Oto prosty, szybki i niewymagający przepis, który może wykonać każdy z nas.

Marchewka po koreańsku – danie dla każdego 

Przekąska ta to banalny, szybki i ciekawy pomysł na wykorzystanie pomarańczowego warzywa. Przyrządzanie tej przekąski należy rozpocząć od obrania i starcia marchwi – ok. 1 kg.

Efektem prac powinny być długie, cienkie paseczki. Kolejnym krokiem jest odpowiednie przyprawienie warzywa przy użyciu  łyżki cukru, łyżki soli i 2 łyżek octu. Wymieszane składniki odstawić na około 15 minut w miejsce o pokojowej temperaturze.

Po krótkim odpoczynku, należy dodać do mikstury czerwoną paprykę i zalać mocna podgrzanym na patelni olejem. Następnie doprawić do smaku posiekanym czosnkiem i zmiażdżonymi nasionami kolendry. Odstawić przysmak do ostudzenia, a następnie wsadzić na kilka godzin do lodówki.

Tak przyrządzona przekąska można spożywać już tego samego dnia, jak również poporcjować i zamrozić.

Dodatkowym elementem, który wzbogaci smak i strukturę potrawy jest smażony sezam. Nada on chrupkości sałatce oraz wyraźnego oleistego smaku.