Poniższe danie to idealny pomysł na wszelkie rodzinne przyjęcia czy też świąteczne obiady. Jego podstawową zaletą jest fakt, że przyrządzimy je w jednym garnku. Możemy to zrobić dzień wcześniej, a całość zapiec w dniu podania. Gwarantuję, że mięso zachowa soczystość i aromat.
Karkówkę kroimy w plastry, a następnie nacieramy solą, pieprzem i papryką. Mięso wkładamy do naczynia i nakrywamy je folią po czym odstawiamy na kilka godzin. Po tym czasie każdy kawałek obtaczamy w mące i obsmażamy po obu stronach.
Tak przygotowane plastry układamy w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym.
Cebulę kroimy w talarki, a pieczarki w paski i układamy je na wierzchu karkówki. Z pozostałych składników robimy sos, którym polewamy całość. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika.
Tak przygotowaną karkówkę zapiekamy w temperaturze 200 st. C przez około 1,5 godziny.
Last Updated on 1 marca 2024 by admin