Pyszna pomidorowo-paprykowa kompozycja z kawałkami podsmażonego schabu. Wygląda świetnie dzięki różnokolorowej papryce.
W smaku kojarzy się z tradycyjnym węgierskim leczo – różnica polega na tym, że zamiast aromatu i smaku kiełbaski czeka na nas delikatniejszy schab.
Klasyczne danie jednogarnkowe, można je przygotować wcześniej i odgrzać. Najlepiej podawać z kaszą, np. jęczmienną lub gryczaną, dobrze komponuje się także z ryżem.
Schab po bałkańsku – Składniki:
- ok. 500-600g schabu bez kości
- 4 papryki: 2 czerwone, 1 pomarańczowa, 1 żółt
- 250 g pieczarek
- 2 średnie cebule (ok. 300g)
- 1 duży ząbek czosnku
- 3 duże ogórki konserwowe lub kiszone (ok. 160g)
- 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki majeranku
- szczypta pieprzu chilli cayenne
- sól i pieprz do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
- mąka pszenna do oprószenia schabu
fot: http://ktougoscimoichgosci.blogspot.com/
Schab po bałkańsku – Wykonanie:
Umyte, pozbawione gniazd nasiennych i osuszone papryki pokrój w cienkie paski.
Cebulę obierz i pokrój w piórka.
Obrany czosnek posiekaj bardzo drobno, ewentualnie przepuść przez praskę.
Pieczarki pokrój w plasterki i przygotuj do podsmażenia.
Ogórki pokrój w plasterki – nie za cienko.
Schab umyj, osusz, pokrój w plastry jak do schabowych, a następnie w paski. Lekko oprósz słodką papryką i majerankiem, dodaj szczyptę pieprzu chilli cayenne, nieco soli i pieprzu. Otocz kawałki miesa w pszennej mące.
Na patelni rozgrzanym oleju podsmaż mięso, aż będzie zarumienione. Podsmażony schab zdejmij z patelni i odłóż.
Do tłuszczu z zasmażką, który pozostał po smażeniu mięsa, dodaj jeszcze trochę oleju. Po rozgrzaniu wrzuć cebulę i smaż, aż będzie zeszklona. Następnie dodaj czosnku, podsmaż lekko (ok. pół minuty) i wrzuć do patelni pieczarki pokrojone w niezbyt cienkie plasterki (pamiętaj, że zawierają w sobie dużo wody).
Trzymaj na dość dużym ogniu do czasu, aż połączą się z cebulą i czosnkiem po odparowaniu. Całość podsmaż jeszcze przez chwilę.
Teraz wrzuć do naczynia wcześniej przygotowane mięso oraz pokrojoną w paseczki całą paprykę. Smaż całość przez mniej więcej 5 minut, aż schab się rozgrzeje, a papryka podsmaży, po czym dodaj całą zawartość puszki z pomidorami oraz pokrojonego wcześniej ogórka.
Duszenie całego dania, koniecznie pod przykryciem, nie powinno trwać dłużej niż kwadrans. Na koniec zdejmij przykrywkę i trzymaj na ogniu jeszcze przez chwilę, aż odparuje ewentualny nadmiar wody z potrawy i zgęstnieje sos. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem.