Niezwykły sposób na przygotowanie buraczków. Nie sądziłam, że mogą być aż tak dobre.

Sałatki powinny być dodatkiem do każdego dania. Dobrze przygotowane sałatki są pyszne i oczywiście bardzo zdrowe, dlatego dobrze wyrobić sobie nawyk spożywania ich jak najczęściej.

Jeżeli przygotowujesz barszcz czerwony zostaw 2 lub 3 buraczki i przygotuj z nich sałatkę idealną do podania z mięsem w każdej postaci. Przepis jest prosty i zawiera składniki, które większość z nas zawsze ma w swojej kuchni.

Składniki:

  • 300 g ugotowanych buraków
  • 80 g sera żółtego
  • 80 g orzechów włoskich
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 ogórki kiszone
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Buraki zetrzyj na tarce z dużymi oczkami lub pokrój je w kostkę. Jajka ugotuj na twardo, a następnie pokrój je w kostkę. Ogórki kiszone i ser pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce.

Orzechy włoskie drobno posiekaj. Wrzuć wszystko do jednej miski, dodaj trzy łyżki majonezu, łyżkę musztardy oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na jakiś czas. Smacznego!

Sałatka będzie świetnym dodatkiem do świątecznych dań.