Deser czekoladowy w 5 minut: Wszyscy szukają tego przepisu bez pieczenia i bez żelatyny.

Każdy, nawet nie mający umiejętności gotowania, powinien wypróbować ten prosty i szybki przepis w domu.

Niesamowity deser czekoladowo-biszkoptowy i pyszne ciasteczka czekoladowe, które urozmaicą świąteczne posiłki. Łatwy i szybki przepis na czekoladowy przysmak.

Przepis nr 1

Składniki:

  • 500 g ciastek
  • 90 g orzechów włoskich
  • 250 ml mleka
  • 120 g granulowanego cukru
  • 2 g cukru waniliowego
  • 60 g kakao
  • 150 g masła

Na polewę:

  • 140 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Ciastka połamać do głębokiej miski. Orzechy włoskie posiekaj na twardą powierzchnię i dodaj do miski. Wlać mleko do rondla na kuchence. Dodać cukier, cukier waniliowy i wymieszać trzepaczką. Dodaj kakao. Mieszaj podczas gotowania. Następnie dodajemy masło i mieszamy aż się rozpuści.

Do miski z ciasteczkami wlać masę czekoladową i wymieszać. Na papierze do pieczenia rozsmaruj masę czekoladową i zwiń. Roladę włóż do lodówki na 6 godzin. Czekoladę posiekaj na twardej macie. Wrzucamy do garnka, roztapiamy na małym ogniu i wlewamy do mniejszej miski. Ostudzone ciasteczka zanurzamy do połowy w roztopionej czekoladzie. Możemy podawać.

Przepis nr 2

Składniki:

  • 60 g masła
  • 100 g granulowanego cukru
  • 1 jajko
  • 120 g mąki
  • 30 g kakao
  • 6 g proszku do pieczenia
  • 20 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Do miski dodaj zmiękczone masło. Posypać cukrem i dobrze wymieszać widelcem. Następnie ubić masło mikserem. Dodać jajko i ubić. Do osobnej miski przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać. Czekoladę zmielić w blenderze, wlać do masy kakaowej i wymieszać łyżką. Następnie dodać masę maślaną i wymieszać szpatułką.

Zagnieść ciasto ręcznie. Przykryj miskę folią i odstaw, aby odpoczęła. Blachę do pieczenia smarujemy miękkim masłem i posypujemy mąką. Z ciasta uformuj kulki i ułóż je na blasze do pieczenia. Włóż blachę do piekarnika i piecz przez 10-12 minut w temperaturze 180°C. Upieczone ciasteczka rozgniatamy łyżką i na wierzch za pomocą torebki nakładamy roztopioną czekoladę. Udekoruj wierzch orzechami laskowymi i podawaj.

Życzymy smacznego!