Szukasz przepisu na proste naleśniki, które pokocha cała rodzina? Spróbuj naleśników z ciasta jogurtowego!
Te naleśniki są puszyste, smaczne i znacznie smaczniejsze niż tradycyjne naleśniki. Jogurt nadaje naleśnikom delikatny smak i elastyczność. Ponadto jest bogata w białko i wapń, dlatego jest idealna zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Naleśniki z ciasta jogurtowego to doskonały wybór na śniadanie, obiad, przekąskę czy kolację.
Oprócz tego naleśniki te mają jeszcze jedno ulepszenie – wodę mineralną. Dzięki niemu ciasto będzie jeszcze bardziej puszyste. Naleśniki smakowały wszystkim – nawet mojej teściowej tak bardzo, że od razu poprosiła o przepis!
Składniki:
- szczypta soli
- 190 g mąki zwykłej
- 2 łyżki mąki półgrubej
- 200 ml wody (woda mineralna gazowana)
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 150 ml śmietanki do gotowania (może być również użyta do ubijania)
- 3 jajka
Dodatkowo:
- cukier, mąka (do posypania)
- olej (do smażenia)
- marmolada
- twarożek
- bita śmietana
- świeży owoc
- syrop klonowy do polania
- lody
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszaj w misce . Zalecam pracę ze składnikami o temperaturze pokojowej. Ubij śmietanę, jogurt i jajka. Dodać wodę mineralną i sól – ubić. Jeśli lubisz słodsze ciasta, dodaj cukier do smaku. Jeśli robisz naleśniki na słono, dodaj do ciasta tylko szczyptę cukru.
Stopniowo ubijaj mąkę – półgrubą i gładką. Można przesiać do mieszanki, aby ciasto było bardziej puszyste. Na patelnię wlej kilka kropli oleju. Gdy się rozgrzeje, wlewaj łyżką trochę ciasta na patelnię. Całość wylewamy na patelnię. I smażymy z obu stron na czerwono. Jeszcze ciepłe smarujemy dżemem i zwijamy. Dodaj cukier do smaku na talerzu. Na suchej patelni podsmaż naleśniki wcześniej.
Latem podaję te naleśniki również z lodami, to doskonały deser orzeźwiający. Znakomite jest także połączenie z twarogiem lub po prostu polane syropem klonowym.
Wskazówki dotyczące serwowania
Naleśniki z ciasta jogurtowego można podawać na słodko lub na słono, w zależności od upodobań i upodobań. Oto kilka inspirujących wskazówek:
Słodka porcja:
- Z owocami: Na naleśniki posmaruj dżemem, miodem lub syropem klonowym i dodaj świeże lub mrożone owoce, takie jak truskawki, maliny, jagody, banany lub jabłka.
- Z twarogiem: Naleśniki smarujemy kremem twarogowym aromatyzowanym wanilią, skórką z cytryny lub cynamonem i dodajemy owoce, orzechy lub płatki kokosowe.
- Z Nutellą: Posmaruj naleśniki Nutellą i dodaj banana, truskawki lub inne owoce.
- Z jogurtem i granolą: Naleśniki smarujemy jogurtem i posypujemy muesli i owocami.
Pikantna porcja:
- Z serem: Na naleśniki posmaruj serem i dodaj szynkę, boczek, kiełbasę lub warzywa takie jak papryka, szpinak czy grzyby.
- Z jajkami: Naleśniki napełnij omletem i dodaj ser, szynkę lub warzywa.
- Z łososiem: Na naleśniki posmaruj serkiem śmietankowym, dodaj wędzonego łososia i koperek.
- Z awokado: Posmaruj naleśniki puree z awokado i dodaj jajko, ser lub pomidory.
Porady:
Przed podaniem naleśniki można posypać cukrem pudrem, cynamonem lub kakao. Naleśniki można zwinąć, napełnić nadzieniem i pokroić w plasterki. Naleśniki można także upiec w piekarniku na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.