Przygotuj kompot z buraków: Doskonały dla zdrowia i pomaga na różne problemy zdrowotne.

Prosty sposób na przygotowanie wyjątkowo zdrowego napoju według przepisu mojej kochanej babci.

Regularne spożywanie wzmacnia odporność i może znacząco wzmocnić zdrowie jesienią i zimą. Ten przepis obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Znacząco zwiększa odporność i poprawia morfologię krwi.

Jest jedną z najlepiej krwiotwórczych substancji: zapobiega anemii, wspomaga leczenie białaczki. Regularne picie kwasu chlebowego skutecznie zapobiega miażdżycy. Dzieje się tak dzięki naturalnemu zabarwieniu buraków – betaninie, która jest doskonałym przeciwutleniaczem.

Podwaja wchłanianie tlenu przez komórki. Kwas mlekowy zawarty w tym napoju działa również korzystnie antybakteryjnie i przyczynia się do produkcji kolagenu w skórze.

Składniki: Na garnek o pojemności 1 litra

  • 750 g buraków
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka soli
  • 2 liście liścia laurowego
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 6 kulek czarnego pieprzu
  • woda

Przygotowanie:

Buraka pokroić w plasterki o grubości około 6-8 mm i mocno włożyć do dzbanka. Dodaj przyprawy do dolnych warstw buraków. Następnie dodajemy warstwę buraków i ponownie pieprzu, listka laurowego i kiełkującego czosnku. W ten sam sposób napełnij pozostałe buraki w zamykanym słoiku.

Następnie przygotuj przegotowaną wodę, w której wymieszaj łyżkę soli. Tą marynatą polej buraki. Do marynowania można również użyć mieszaniny wody mineralnej i soli. Następnie przykryj dzbanek papierowym ręcznikiem kuchennym i zabezpiecz gumką recepturką. Zamknąć ponownie zamykany kubek pokrywką.

Buraki należy bardzo ciasno upakować w słoikach, aby marynata ich nie wypchnęła. Teraz należy pozostawić słoiki na 7 dni w temperaturze pokojowej. Napar należy jednak mieszać codziennie. Następnie zawsze przykryj dzbanek nowym ręcznikiem papierowym. Po około 4 dniach proces fermentacji będzie wyraźny, a na wierzchu pojawi się piana – jest to normalne.

Po prostu wymieszaj ponownie i zawsze możesz wziąć 1 łyżkę i spróbować. Jednak pojemniki muszą być zawsze szczelnie zamknięte, ponieważ w przypadku kontaktu z powietrzem może powstać pleśń. Gotowy napój przecedzić przez sitko i papierowy ręcznik. Następnie sok rozlej do butelek, dobrze zamknij i stosuj codziennie w celu wsparcia odporności.

Cud zwany kompotem z buraków

Kompot z buraków jest skuteczny w leczeniu wielu chorób. Regularne spożywanie kompotu z buraków może poprawić pracę wątroby, pomóc oczyścić organizm z toksyn i produktów przemiany materii. Usuwa także zaparcia i inne problemy jelitowe.

Kompot z buraków otrzymywany jest w drodze fermentacji według tradycyjnej rosyjskiej receptury, o której dowiecie się w tym artykule. Poza wymienionymi korzyściami zdrowotnymi, posiada zdolność długoterminowo normalizującego ciśnienie krwi i jest niezwykle przydatny w leczeniu miażdżycy.

Składniki:

  • 700 gramów obranych buraków
  • 2 łyżki mąki żytniej
  • 200 gramów cukru lub miodu
  • 100 gramów rodzynek
  • Słoik o pojemności 3 litrów

Przygotowanie:

Buraki umyj, oczyść i pokrój w drobną kostkę. Następnie wkładamy go do szklanego słoika. Dodać resztę składników, następnie zalać szklankę przegotowaną, ale ostudzoną wodą i dobrze wymieszać. Przykryj gazą i pozostaw w temperaturze pokojowej na 6 do 7 dni , w tym czasie zawartość mieszaj 2 do 3 razy dziennie.

W razie potrzeby usuniemy powstałą pianę. Następnie wymieszaj masę, przecedź przez gazę i przechowuj w lodówce.

Sposób spożycia:

Zaleca się spożywać 3-4 łyżki 3 razy dziennie przed głównymi posiłkami. Stosować przez 20 dni, następnie zrobić 3 miesięczną przerwę , po czym kurację powtórzyć.

Przeciwwskazania:

Kompotu z buraków nie zaleca się osobom cierpiącym na choroby nerek, problemy z przewodem pokarmowym, dną moczanową oraz osobom z niskim ciśnieniem krwi. Jeśli masz kamienie nerkowe, dobrze jest wiedzieć, że na początku oczyszczania małe kamienie mogą się przemieszczać.

Dużo zdrowia!