Babeczki z kremem waniliowym – Gdy tylko wystawię je na stół znikają w kilka chwil.

Doskonałe nadziewane babeczki kremowe wykonane z szybkiego i kruchego ciasta Linz. Na wierzchu udekoruj bitą śmietaną, owocami i pysznym deserem, który przygotujesz w mgnieniu oka. Nadaje się do kawy lub nawet na uroczystość. Cieszy nie tylko oko, ale i smak.

Składniki:

Formy o średnicy 5 cm

  • 300 zwykłej mąki
  • 150 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 całe jajko
  • sok z 1 cytryny
  • domowa marmolada w babeczkach
  • masło do wytarcia foremek

Dekoracje:

  • bita śmietana
  • mandarynka

Krem:

  • 600 ml mleka
  • 2 torebki budyniu waniliowego
  • cukier do smaku
  • 100 g masła
  • 250 g twarogu pokrojonego w kostkę
  • 4 żółtka

Proces przygotowania:

Na bułkę przesiej mąkę. Dodać posiekane masło, pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 3 godziny. Z mleka, cukru i budyniu waniliowego gotujemy gęsty budyń. Szybko wmieszaj żółtka do gorącego budyniu i poczekaj, aż trochę ostygnie.

Do letniej mieszanki dodać masło, twarożek i ubić. Pozostawić do ostygnięcia w lodówce. Rozgrzej piekarnik do 170°C. Foremki wysmaruj masłem. Wciskamy w nie ciasto i kładziemy je na blasze do pieczenia w nagrzanym piekarniku. Piec w temperaturze 170°C na złoty kolor.

Wyłącz go, gdy będzie zimno. Do babeczek nałóż marmoladę i nałóż krem ​​z torebką do dekoracji, następnie bitą śmietanę i udekoruj mandarynką. Pozostawić do ostygnięcia w lodówce.