Tort z kremem budyniowo-twarożkowym – Gdy tylko goście ją posmakują, będą chcieli dokładkę.

Twarożkiem najlepiej delektować się na śniadanie lub kolację, ponieważ doskonale nasyca i na długo pozwala uniknąć uczucia głodu. To ciasto śniadaniowe jest również aromatyzowane kremem, czekoladą i orzechami.

Skłądniki:

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki półgrubej (szklanka 220 ml)
  • 1 szklanka granulowanego cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżka kakao
  • 1 proszek do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 2 jajka

Krem:

  • 1/2 litra mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • cukier do smaku
  • 100 g masła
  • 500 g twarogu półtłustego w folii
  • 2 łyżki rumu

Polewa:

  • 100 g czekolady do gotowania
  • 1 łyżeczka masła
  • 200 ml kwaśnej śmietany

Dekoracja:

  • mielone lub posiekane orzechy, migdały lub wiórki kokosowe
  • tłuszcz
  • mąka do wylania formy

Proces przygotowania:

Żółtka ubić z cukrem i stopniowo dodawać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, na przemian z mlekiem i olejem, cały czas ubijając. Na koniec ubijamy kakao i lekko dodajemy sztywny śnieg z białek. Ciasto wlać do natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy o średnicy 28 cm.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 180°C. Sprawdź patyczkiem, czy korpus jest upieczony, poczekaj, aż ostygnie. Z mleka i proszku budyniowego gotujemy gęsty budyń. Gorące ubić z cukrem, masłem, twarożkiem i rumem. Gorącą śmietankę wylewamy na ostudzone ciało i wyrównujemy.

Pozwolimy mu ostygnąć. Czekoladę i masło rozpuść w łaźni wodnej i dodaj śmietanę. Na schłodzoną śmietanę wylać lukier. Posypać migdałami, orzechami włoskimi lub kokosem. Wkładamy do lodówki na noc.