W rondlu na małym ogniu wymieszaj wodę, sól, masło i płatki owsiane. Gotuj mieszankę, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Następnie pozostaw do schłodzenia. Stopniowo dodawaj jajka do schłodzonej mieszanki, dobrze mieszając po każdym dodaniu. Jeśli używasz, dodaj proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj.
Przygotuj strzykawkę do ciasta o średnicy 7-8 mm. Zwilż palce wodą i uformuj małe porcje ciasta. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180-190°C. Piecz ciasto w temperaturze 180-190°C przez 15 minut, następnie obniż temperaturę do 150°C i piecz dalej, aż ciasto będzie suche i chrupiące (około 25-40 minut).
Sprawdź, czy w środku jest suche i chrupiące. Jeśli nie, piecz ponownie w temperaturze 130-150°C przez dodatkowe 10-20 minut. Po całkowitym wyschnięciu, ciastka można przechowywać przez 2-3 miesiące w szczelnym pojemniku, aby pozostały chrupiące.