Wkładam ziemniaki, mięso mielone, grzyby… Powstaje mega smaczny obiad. Jest pyszne, robię je co tydzień
1 705
To danie jest łatwe do przygotowania, a efekt jest znakomity. Kotlety mięsne nadziewane grzybami i serem mozzarella w połączeniu z pieczonymi ziemniakami to doskonały pomysł na obiad, który zadowoli całą rodzinę.
Składniki:
Kotlety z nadzieniem:
500 g mięsa mielonego
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
Sól do smaku
Czarny pieprz do smaku
1 cebula
300 g grzybów
Olej roślinny do smażenia
Kawałek masła
100 g sera mozzarella
2 ząbki czosnku
3 łyżki majonezu
Ziemniaki:
800 g ziemniaków
Sól do smaku
Czarny pieprz do smaku
Przyprawy włoskie
Sposób przygotowania:
Przygotowanie kotletów:
W dużej misce wymieszaj mięso mielone, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz.
Dobrze wymieszaj i wbij mięso mielone do miski, aby było gęstsze.
Włóż mięso mielone do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.
Przygotowanie nadzienia:
Drobno posiekaj cebulę.
Pokrój grzyby.
Podgrzej olej roślinny na patelni, dodaj kawałek masła.
Smaż cebulę i grzyby, aż będą gotowe. Dopraw solą i pieprzem.
Pozostaw do ostygnięcia.
Zetrzyj ser mozzarella i wymieszaj z posiekanym czosnkiem i majonezem. Dodaj ostudzone grzyby i cebulę, dobrze wymieszaj.
Przygotowanie ziemniaków:
Obierz ziemniaki i pokrój je w plasterki.
Dodaj sól, pieprz i przyprawy włoskie. Dobrze wymieszaj.
Formowanie kotletów:
Wilgotnymi rękami uformuj kulki z mięsa mielonego.
Zrób w kotletach wgłębienie i nałóż przygotowane nadzienie.
Przygotowanie form:
Z papieru pergaminowego zrób formy na porcje. Zwiń arkusz pergaminu trzy razy z dwóch stron, połącz boki formy i mocno dokręć. Powtórz to samo po drugiej stronie.
Powtórz, aby przygotować trzy formy.
Pieczenie:
Włóż ziemniaki i kotlety do przygotowanych form.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 45 minut.
Podawanie:
Podawaj kotlety mięsne i pieczone ziemniaki bezpośrednio w formach jednorazowych lub przełóż na talerz.
Smacznego! Ciesz się pysznym obiadem z kotletami mięsnymi i pieczonymi ziemniakami.