Wkładam ziemniaki, mięso mielone, grzyby… Powstaje mega smaczny obiad. Jest pyszne, robię je co tydzień

To danie jest łatwe do przygotowania, a efekt jest znakomity. Kotlety mięsne nadziewane grzybami i serem mozzarella w połączeniu z pieczonymi ziemniakami to doskonały pomysł na obiad, który zadowoli całą rodzinę.

Składniki:

  • Kotlety z nadzieniem:
    • 500 g mięsa mielonego
    • 1 jajko
    • 2 łyżki bułki tartej
    • Sól do smaku
    • Czarny pieprz do smaku
    • 1 cebula
    • 300 g grzybów
    • Olej roślinny do smażenia
    • Kawałek masła
    • 100 g sera mozzarella
    • 2 ząbki czosnku
    • 3 łyżki majonezu
  • Ziemniaki:
    • 800 g ziemniaków
    • Sól do smaku
    • Czarny pieprz do smaku
    • Przyprawy włoskie

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie kotletów:
    • W dużej misce wymieszaj mięso mielone, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz.
    • Dobrze wymieszaj i wbij mięso mielone do miski, aby było gęstsze.
    • Włóż mięso mielone do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.
  2. Przygotowanie nadzienia:
    • Drobno posiekaj cebulę.
    • Pokrój grzyby.
    • Podgrzej olej roślinny na patelni, dodaj kawałek masła.
    • Smaż cebulę i grzyby, aż będą gotowe. Dopraw solą i pieprzem.
    • Pozostaw do ostygnięcia.
    • Zetrzyj ser mozzarella i wymieszaj z posiekanym czosnkiem i majonezem. Dodaj ostudzone grzyby i cebulę, dobrze wymieszaj.
  3. Przygotowanie ziemniaków:
    • Obierz ziemniaki i pokrój je w plasterki.
    • Dodaj sól, pieprz i przyprawy włoskie. Dobrze wymieszaj.
  4. Formowanie kotletów:
    • Wilgotnymi rękami uformuj kulki z mięsa mielonego.
    • Zrób w kotletach wgłębienie i nałóż przygotowane nadzienie.
  5. Przygotowanie form:
    • Z papieru pergaminowego zrób formy na porcje. Zwiń arkusz pergaminu trzy razy z dwóch stron, połącz boki formy i mocno dokręć. Powtórz to samo po drugiej stronie.
    • Powtórz, aby przygotować trzy formy.
  6. Pieczenie:
    • Włóż ziemniaki i kotlety do przygotowanych form.
    • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 45 minut.
  7. Podawanie:
    • Podawaj kotlety mięsne i pieczone ziemniaki bezpośrednio w formach jednorazowych lub przełóż na talerz.

Smacznego! Ciesz się pysznym obiadem z kotletami mięsnymi i pieczonymi ziemniakami.