Cudowny deser w 5 minut 馃崑, bez piekarnika. Niesamowicie pyszne. Cytrynowe tiramisu 馃ぉ

 

Ten orze藕wiaj膮cy deser cytrynowy z biszkoptami jest 艂atwy do przygotowania i doskonale nadaje si臋 na ka偶d膮 okazj臋. Delikatny krem cytrynowy w po艂膮czeniu z biszkoptami i bit膮 艣mietan膮 tworzy harmonijn膮 i niezwykle smaczn膮 ca艂o艣膰.

Sk艂adniki:

Na krem cytrynowy:

  • 50 g cukru
  • 35 g skrobi kukurydzianej
  • 1 偶贸艂tko
  • 100 ml soku z cytryny
  • 250 ml wody

Na syrop cytrynowy:

  • 80 g cukru
  • 250 ml wody
  • 80 ml soku z cytryny

Do dekoracji i warstw:

  • 500 ml s艂odzonej 艣mietanki do ubijania
  • 200 g biszkopt贸w
  • Li艣cie mi臋ty do dekoracji

Spos贸b przygotowania:

  1. Przygotowanie kremu cytrynowego:
    • W garnku wymieszaj 50 g cukru i 35 g skrobi kukurydzianej.
    • Dodaj 1 偶贸艂tko i 100 ml soku z cytryny, a nast臋pnie wlej 250 ml wody.
    • Gotuj na kuchence na 艣rednim ogniu, ci膮gle mieszaj膮c, a偶 masa zg臋stnieje i stanie si臋 kremowa.
    • Odstaw krem do ostygni臋cia.
  2. Przygotowanie syropu cytrynowego:
    • W garnku wymieszaj 80 g cukru z 250 ml wody i 80 ml soku z cytryny.
    • Podgrzewaj na 艣rednim ogniu, a偶 cukier ca艂kowicie si臋 rozpu艣ci.
    • Pozostaw syrop do ostygni臋cia.
  3. Przygotowanie bitej 艣mietany:
    • Ubij 500 ml s艂odzonej 艣mietany do ubijania, a偶 uzyskasz sztywne szczyty.
  4. Uk艂adanie warstw:
    • W du偶ym naczyniu lub kilku mniejszych szklankach zacznij od na艂o偶enia po艂owy kremu cytrynowego na dno.
    • Zanurz biszkopty w syropie cytrynowym i u艂贸偶 je na warstwie kremu.
    • Na艂贸偶 po艂ow臋 bitej 艣mietany na biszkopty.
    • Dodaj drug膮 po艂ow臋 kremu cytrynowego na warstw臋 bitej 艣mietany.
    • Powt贸rz warstw臋 z zanurzonymi biszkoptami i pozosta艂膮 bit膮 艣mietan膮.
  5. Ch艂odzenie:
    • Wstaw deser do lod贸wki na co najmniej 2 godziny, aby smaki si臋 przegryz艂y, a warstwy st臋偶a艂y.
  6. Dekoracja:
    • Przed podaniem udekoruj deser li艣膰mi mi臋ty.

Smacznego! Ciesz si臋 orze藕wiaj膮cym, cytrynowym deserem, kt贸ry z pewno艣ci膮 zachwyci ca艂膮 rodzin臋 i go艣ci.