To ciasto z serkiem śmietankowym i czekoladą jest niezwykle proste w przygotowaniu, a jego smak jest niezapomniany. Koniecznie spróbujcie go zrobić i podzielcie się swoimi wrażeniami w komentarzach!
Pokrusz 200 g wafelków na drobne kawałki. Roztop 20 g masła i wymieszaj z pokruszonymi goframi. Wyłóż masą formę o średnicy 18 cm, dobrze dociskając, aby utworzyć równy spód. Odstaw do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
W miseczce wymieszaj 15 g żelatyny z 60 ml wody i dodaj 2 łyżki soku z cytryny. Pozwól żelatynie spęcznieć. W dużej misce wymieszaj 400 g serka śmietankowego z 200 g mleka skondensowanego. Ubij 250 ml śmietanki 33% na sztywno i delikatnie wmieszaj do masy serowej.
Rozpuść spęczniałą żelatynę (najlepiej w kąpieli wodnej lub mikrofalówce) i dodaj do masy serowej, dokładnie mieszając. Wylej masę serową na przygotowany spód z gofrów. Wstaw ciasto do lodówki na 2-3 godziny, aby dobrze stężało. Drobno posiekaj i rozpuść 60 g czekolady. Udekoruj ciasto rozpuszczoną czekoladą według własnego uznania.
Last Updated on 1 października 2024 by admin