W misce wymieszaj 1 duże jajko, 110 g cukru, 10 g cukru waniliowego oraz 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej. Dodaj 350 g kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego i dobrze wymieszaj. Przelej mieszaninę do garnka i gotuj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.
Gdy krem zgęstnieje, zdejmij go z ognia i dodaj 40 g masła. Dokładnie wymieszaj, aż masło się rozpuści. Przykryj folią spożywczą i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej. W dużej misce ubij 4 duże jajka ze szczyptą soli i 1 łyżką cukru. Dodaj 180 g mąki i dobrze wymieszaj.
Powoli wlej 400 ml mleka, ciągle mieszając, aby uniknąć grudek. Dodaj 30 g stopionego masła i ponownie wymieszaj. Przykryj ciasto i odstaw na 10 minut. Nagrzej piekarnik do 190°C. Na rozgrzanej patelni smaż cienkie naleśniki, aż będą złociste z obu stron. Układaj usmażone naleśniki na talerzu. Na każdy naleśnik nałóż równomiernie warstwę kremu jogurtowego.
Last Updated on 30 lipca 2024 by admin