Pyszne naleśniki z kremem jogurtowym – Zrób kulinarne wrażenie na swoich gościach.

 

Dziś przygotujemy pyszne naleśniki z kremem jogurtowym. Ten przepis jest łatwy do wykonania i gwarantuje wspaniały smak, który zachwyci każdego. Przygotujcie się na coś wyjątkowego!

Składniki:

Krem jogurtowy:

  • 1 duże jajko
  • 110 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 350 g kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
  • 40 g masła

Naleśniki:

  • 4 duże jajka
  • Szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • 180 g mąki
  • 400 ml mleka
  • 30 g masła (stopionego)

Przygotowanie:

W misce wymieszaj 1 duże jajko, 110 g cukru, 10 g cukru waniliowego oraz 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej. Dodaj 350 g kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego i dobrze wymieszaj. Przelej mieszaninę do garnka i gotuj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.

Gdy krem zgęstnieje, zdejmij go z ognia i dodaj 40 g masła. Dokładnie wymieszaj, aż masło się rozpuści. Przykryj folią spożywczą i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej. W dużej misce ubij 4 duże jajka ze szczyptą soli i 1 łyżką cukru. Dodaj 180 g mąki i dobrze wymieszaj.

Powoli wlej 400 ml mleka, ciągle mieszając, aby uniknąć grudek. Dodaj 30 g stopionego masła i ponownie wymieszaj. Przykryj ciasto i odstaw na 10 minut. Nagrzej piekarnik do 190°C. Na rozgrzanej patelni smaż cienkie naleśniki, aż będą złociste z obu stron. Układaj usmażone naleśniki na talerzu. Na każdy naleśnik nałóż równomiernie warstwę kremu jogurtowego.

Zawiń naleśnik w rulon. W razie potrzeby schłódź zawinięte naleśniki w lodówce przed podaniem.  Przed podaniem posyp naleśniki cukrem pudrem. To jest bardzo smaczne!! Smacznego!