Drobno posiekaj pół główki kapusty i wrzuć do garnka. Zalej wrzątkiem i gotuj przez 5 minut. Odcedź kapustę i pozostaw do ostygnięcia. Drobno posiekaj cebulę i zetrzyj marchewkę na dużych oczkach tarki. Rozgrzej olej roślinny na patelni i smaż cebulę przez 3-5 minut. Dodaj startą marchewkę, wyciśnij 2 ząbki czosnku i smaż razem przez kilka minut.
W dużej misce połącz ostudzoną kapustę z usmażoną cebulą i marchewką. Dodaj 3 jajka, 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę papryki oraz 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu. Dodaj 4 łyżki mąki i wszystko dobrze wymieszaj. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładaj porcje ciasta, formując małe placki. Wyrównaj brzegi łyżką i smaż placki przez około 2 minuty z każdej strony, aż będą złociste. Odsącz na papierowym ręczniku i podawaj na talerzu.
Drobno posiekaj pęczek koperku i zetrzyj 1 ogórka kiszonego. W misce wymieszaj 3 łyżki jogurtu greckiego, koperek, ogórka kiszonego, szczyptę soli oraz wyciśnij 1 ząbek czosnku. Dokładnie wymieszaj.
Last Updated on 19 sierpnia 2024 by admin