Kotlety mielone z ziemniakami i sałatką z groszku – nie przegap przepisu, w sklepie czegoś tak dobrego nie kupisz

Dzisiaj mam dla Was coś wyjątkowego – przygotujemy pyszny i niedrogi obiad dla całej rodziny. To idealny przepis na każdy dzień, kiedy chcecie szybko zrobić coś sycącego i smacznego. Zaczynajmy!

Kotlety mielone z ziemniakami i sałatką z groszku

Składniki:

  • 3 średnie ziemniaki (starte)
  • 1 cebula (drobno posiekana)
  • 30 g masła
  • 2 ząbki czosnku (zmiażdżone i drobno posiekane)
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 łyżka majonezu
  • Drobno posiekana natka pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • Czarny pieprz
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 6 ziemniaków (do gotowania)
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 1/2 papryczki chili (drobno posiekana)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 150 g pikli
  • 4 łyżki groszku konserwowego
  • 4 łyżki aromatyzowanego oleju słonecznikowego

Przygotowanie:

Zetrzyj 3 średnie ziemniaki i umieść je w misce. Drobno posiekaj cebulę i rozpuść 30 g masła na patelni. Smaż cebulę na małym ogniu, aż uzyska złoty kolor. Dodaj zmiażdżone i posiekane 2 ząbki czosnku i smaż razem z cebulą przez 2-3 minuty.

Wymieszaj starte ziemniaki ze smażoną cebulą i czosnkiem. Dodaj 500 g mięsa mielonego, 1 łyżkę majonezu, posiekaną natkę pietruszki, 1 łyżeczkę soli, czarny pieprz i 1 łyżeczkę papryki w proszku. Wszystko dobrze wymieszaj.

Zalej zimną wodą 6 ziemniaków, dodaj 1 łyżeczkę soli i gotuj do miękkości przez około 30 minut. Zwilż ręce wodą i uformuj kotlety mięsne – powinno wyjść około 8 sztuk. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i smaż kotlety mięsne na średnim ogniu, aż uzyskają złoty kolor z obu stron.

W międzyczasie przygotuj sos: wymieszaj 200 ml passaty pomidorowej, drobno posiekaną papryczkę chili, 1/2 łyżeczki soli, czarny pieprz, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę octu jabłkowego. Przełóż usmażone kotlety do naczynia do pieczenia, zalej je przygotowanym sosem, przykryj folią aluminiową i piecz przez 30 minut w temperaturze 160°C.

Ugotowane ziemniaki zdejmij z ognia, odcedź i pozostaw do ostygnięcia. Pokrój je w dużą miskę, dodaj posiekane pikle, groszek konserwowy oraz olej słonecznikowy. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dobrze wymieszaj.

Smacznego!