Amerykański gulasz ziemniaczany. Moja rodzina wyrywa sobie przepis z rąk

Składniki:

  • 500 g plastry wołowiny
  • 2 cebule
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki lub zwykłej węgierskiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • 2 łyżeczki kminku
  • 2 łyżeczki majeranku do przyprawiania pod koniec gotowania, można pominąć
  • 1 litr bulionu wołowego
  • 3 średnie ziemniaki
  • kwaśna śmietana
  • natka pietruszki do dekoracji podczas serwowania

Przygotowanie:

Mięso pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem i smażyć na rozgrzanym oleju aż się zrumieni i zrumieni. Odłóż smażone kostki na bok. Drobno pokrojoną cebulę wkładamy do rondla, w którym piekliśmy mięso, dodajemy ocet winny, mieszamy i gotujemy, aż cebula zmięknie.

Około 5 minut. Dobrze wymieszaj i zeskrob pieczone mięso z dna naczynia żaroodpornego, najlepiej drewnianą szpatułką. Dodaj paprykę, kminek i przecier pomidorowy. Gotuj jeszcze 1 minutę i wlej bulion wołowy. (Najlepiej go przygotować, a nie polegać na kostce!) Doprowadzić wszystko do wrzenia.

Umieść kostki mięsa z powrotem w rondlu, zmniejsz ogień. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez co najmniej 30 minut. Następnie odkryć, dodać pokrojone w kostkę surowe ziemniaki i gotować na małym ogniu przez co najmniej dwie i pół godziny. Mięso powinno być miękkie, o czym przekonasz się degustując. W innym przypadku gotujemy do miękkości.

Można też doprawić solą i pieprzem lub dodać odrobinę majeranku. Podczas serwowania do gulaszu dodać łyżkę kwaśnej śmietany i udekorować posiekaną natką pietruszki. Smacznego!