Wiejski garnek to wspaniałe danie ze składników z Twojej spiżarni. Przepis wart zapisania.

Wiejski garnek, zwany także chłopskim garnkiem, to bardzo sycące i odżywcze danie, bazujące na warzywach, które każdy posiada w domu.

Potrawa jest bardzo prosta w przygotowaniu, więc poradzą sobie z nią nawet osoby niedoświadczone w kuchni. Gwarantujemy, że każdy, kto spróbuje tego dania, regularnie będzie serwować je na obiad. 

Składniki:

  • 2 szt. zielonej papryki,
  • 3 szt. marchewki,
  • 2 szt. cebuli,
  • 1 szt. czerwonej papryki,
  • 400 g. pieczarek,
  • 550 g. ziemniaków,
  • 2 szt. pomidorów,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 770 g. mięsa gotowanego,
  • 5 łyżek sosu pomidorowego,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżeczki soli,
  • Pół łyżeczki czarnego mielonego pieprzu,
  • Pół łyżeczki kminku,
  • Pół łyżeczki papryki słodkiej,
  • Litr wody.

Przygotowanie:

Obraną cebulę, marchewkę, pomidory i oba rodzaje papryki pokroić w większe kawałki. Obrane ziemniaki pokroić w niedużą kostkę. Umyte pieczarki pokroić na plasterki. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i podsmażyć na nim cebulę i marchewkę.

Po zeszkleniu cebuli dodać paprykę i przesmażać kilka minut, po czym dodać pieczarki. Całość należy wymieszać i gotować pod przykryciem na małym ogniu. Następnym krokiem jest dodanie ziemniaków pokrojonych w kostkę i dalsze gotowanie pod przykryciem, bez dodawania żadnych płynów.

Warzywa powinny puścić swoje soki. Po paru minutach na patelnię dodać posiekane drobno ząbki czosnku. Gdy warzywa będą miękkie, należy dodać do nich sos pomidorowy, pokrojone w kostkę pomidory i koncentrat. Całość należy gotować przez kilka minut, a następnie dodać wszystkie przyprawy.

Ostatnim krokiem jest dodanie gotowanego mięsa, na przykład drobiowego czy wieprzowego pokrojonego w małe kawałki. Całość należy zalać litrem wody, zamieszać i gotować ok. 20 minut, do czasu, aż sos zgęstnieje. Gdy całość jest gotowa, warto spróbować swojego dania i samodzielnie ocenić, czy nie wymaga dodatkowego doprawienia.

Wiejski garnek świetnie smakuje samodzielnie, ale można go serwować także z kromką chleba. To świetne danie nie tylko na obiad, ale także na przyjęcia okolicznościowe.