Przepisy na uczciwe babcine zupy bez sztucznych składników: Zdrowe, smaczne i sycące – obiad przygotujesz w minutę.

Fantastyczne przepisy na domowe uczciwe zupy według przepisów naszych babć. Wszystko czego potrzebujesz to zwykłe składniki, bez sztucznych aromatów i bulionów. Zupy są obfite i smaczne.

Zupa z uczciwej kaszy z czosnkiem

Składniki:

  • 1/2 szklanki średniej kaszy (są różnej wielkości, te najmniejsze są najpierw gotowane)
  • 1 szklanka pokrojonej w kostkę marchwi
  • 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • (wg uznania) kiełbasa, szynka wędzona, boczek
  • do smaku: sól, pieprz czerwony mielony (dwie łyżki stołowe), kminek (mielony lub cały), pieprz czarny mielony

Przygotowanie:

Kaszę myjemy i moczymy kilka godzin, najlepiej całą noc. Jeśli chcemy je ugotować od razu, wystarczy je kilka razy przepłukać. Musimy jednak liczyć się z dłuższym czasem gotowania. Następnie kaszę odcedzamy, zalewamy wodą lub bulionem z wędzonego mięsa (tak aby była zanurzona), przykrywamy pokrywką i gotujemy około 15 minut do półmiękkości. Warzywa pokroić w drobną kostkę.

Jeśli wybierzemy wersję z kiełbasą lub wędzonką to również je kroimy. Drobno posiekaną cebulę smażymy na maśle, aż będzie przezroczysta. Dodaj warzywa i smaż przez 5 minut. Następnie dodaj kiełbasę lub wędzone mięso, zdejmij z pieca. Posypać mieloną czerwoną papryką, wymieszać i dodać do zupy. Wodę dolewamy w miarę potrzeby, zależy to od tego, jak gęste są nasze zupy.

Doprawiamy zupę solą, papryką, kminkiem, mielonym czarnym pieprzem (opcjonalnie) i gotujemy do miękkości. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek 10 minut przed końcem gotowania. Gotową zupę dekorujemy obficie ziołami, które dodatkowo uzupełniają witaminę C.

Zupa jarzynowa z klopsikami

4 powody, dla których warto przygotować tę zupę: jest przygotowywana z dostępnych składników, przygotowanie zajmuje tylko 30 minut, świetnie smakuje, rozgrzewa w chłodne dni.

Składniki:

  • 700 g mięsa mielonego
  • 250 g cebuli
  • 150 g marchwi
  • 50 g makaronu
  • 350 g ziemniaków
  • 2 litry wody
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżeczki soli
  • 1/2 czarnego pieprzu
  • 5 g koperku
  • 1 liść laurowy

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w drobną kostkę, mięso mielone wymieszać z 1/2 cebuli, solą i czarnym pieprzem. Mokrymi rękoma formujemy małe kuleczki. Ziemniaki pokroić w kostkę, włożyć do garnka i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut na małym ogniu.

Podsmaż pozostałą cebulę w rondlu na średnim ogniu. Dodaj pokrojoną marchewkę, wymieszaj, przykryj pokrywką i gotuj przez około 5 minut. Dodać kulki, wymieszać i zagotować. Dodaj podsmażone warzywa, sól, czarny pieprz, liść laurowy, wymieszaj, przykryj pokrywką i gotuj jeszcze 10 minut na małym ogniu. Posiekaj koperek. Dodaj makaron, gotuj zupę przez 3 minuty, dodaj posiekany koperek i odstaw.

Zupa drożdżowa

Składniki:

  • 1 cebula
  • 200 g warzyw korzeniowych
  • 1 kostka drożdży
  • olej
  • Domowe warzywo

Na gnocchi:

  • 1 jajko
  • Olej
  • Kasza manna dla niemowląt

Przygotowanie:

Rozgrzej olej w garnku i smaż cebulę, aż będzie przezroczysta. Oczyść warzywa korzeniowe i pokrój je na makaron lub zetrzyj na grubej tarce. Połóż starte warzywa na cebuli, smaż przez chwilę, po czym pokrusz drożdże i pozwól im się rozpuścić, ciągle mieszając.

Następnie zalewamy 1,5 l wody i dodajemy ok. 2 łyżeczki domowych warzyw (do smaku). Smażymy krótko, aż warzywa będą miękkie. Wbij 1 całe jajko do kubka, dodaj ok. 1/2 łyżki oleju i ciągle mieszając dodawaj kaszę manną baby, aż powstanie gęstsze ciasto.

Łyżką wrzucić (ewentualnie przez maszynkę do gnocchi) do gotującej się zupy. Gotować krótko (ok. 1-2 min.). Na talerzach możemy jeszcze posmakować i udekorować natką pietruszki.