Przepisy na uczciwe babcine zupy bez sztucznych składników: Zdrowe, smaczne i sycące – obiad przygotujesz w minutę.
Fantastyczne przepisy na domowe uczciwe zupy według przepisów naszych babć. Wszystko czego potrzebujesz to zwykłe składniki, bez sztucznych aromatów i bulionów. Zupy są obfite i smaczne.
Zupa z uczciwej kaszy z czosnkiem
Składniki:
- 1/2 szklanki średniej kaszy (są różnej wielkości, te najmniejsze są najpierw gotowane)
- 1 szklanka pokrojonej w kostkę marchwi
- 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- (wg uznania) kiełbasa, szynka wędzona, boczek
- do smaku: sól, pieprz czerwony mielony (dwie łyżki stołowe), kminek (mielony lub cały), pieprz czarny mielony
Przygotowanie:
Kaszę myjemy i moczymy kilka godzin, najlepiej całą noc. Jeśli chcemy je ugotować od razu, wystarczy je kilka razy przepłukać. Musimy jednak liczyć się z dłuższym czasem gotowania. Następnie kaszę odcedzamy, zalewamy wodą lub bulionem z wędzonego mięsa (tak aby była zanurzona), przykrywamy pokrywką i gotujemy około 15 minut do półmiękkości. Warzywa pokroić w drobną kostkę.
Jeśli wybierzemy wersję z kiełbasą lub wędzonką to również je kroimy. Drobno posiekaną cebulę smażymy na maśle, aż będzie przezroczysta. Dodaj warzywa i smaż przez 5 minut. Następnie dodaj kiełbasę lub wędzone mięso, zdejmij z pieca. Posypać mieloną czerwoną papryką, wymieszać i dodać do zupy. Wodę dolewamy w miarę potrzeby, zależy to od tego, jak gęste są nasze zupy.
Doprawiamy zupę solą, papryką, kminkiem, mielonym czarnym pieprzem (opcjonalnie) i gotujemy do miękkości. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek 10 minut przed końcem gotowania. Gotową zupę dekorujemy obficie ziołami, które dodatkowo uzupełniają witaminę C.
Zupa jarzynowa z klopsikami
4 powody, dla których warto przygotować tę zupę: jest przygotowywana z dostępnych składników, przygotowanie zajmuje tylko 30 minut, świetnie smakuje, rozgrzewa w chłodne dni.
Składniki:
- 700 g mięsa mielonego
- 250 g cebuli
- 150 g marchwi
- 50 g makaronu
- 350 g ziemniaków
- 2 litry wody
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżeczki soli
- 1/2 czarnego pieprzu
- 5 g koperku
- 1 liść laurowy
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w drobną kostkę, mięso mielone wymieszać z 1/2 cebuli, solą i czarnym pieprzem. Mokrymi rękoma formujemy małe kuleczki. Ziemniaki pokroić w kostkę, włożyć do garnka i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut na małym ogniu.
Podsmaż pozostałą cebulę w rondlu na średnim ogniu. Dodaj pokrojoną marchewkę, wymieszaj, przykryj pokrywką i gotuj przez około 5 minut. Dodać kulki, wymieszać i zagotować. Dodaj podsmażone warzywa, sól, czarny pieprz, liść laurowy, wymieszaj, przykryj pokrywką i gotuj jeszcze 10 minut na małym ogniu. Posiekaj koperek. Dodaj makaron, gotuj zupę przez 3 minuty, dodaj posiekany koperek i odstaw.
Zupa drożdżowa
Składniki:
- 1 cebula
- 200 g warzyw korzeniowych
- 1 kostka drożdży
- olej
- Domowe warzywo
Na gnocchi:
- 1 jajko
- Olej
- Kasza manna dla niemowląt
Przygotowanie:
Rozgrzej olej w garnku i smaż cebulę, aż będzie przezroczysta. Oczyść warzywa korzeniowe i pokrój je na makaron lub zetrzyj na grubej tarce. Połóż starte warzywa na cebuli, smaż przez chwilę, po czym pokrusz drożdże i pozwól im się rozpuścić, ciągle mieszając.
Następnie zalewamy 1,5 l wody i dodajemy ok. 2 łyżeczki domowych warzyw (do smaku). Smażymy krótko, aż warzywa będą miękkie. Wbij 1 całe jajko do kubka, dodaj ok. 1/2 łyżki oleju i ciągle mieszając dodawaj kaszę manną baby, aż powstanie gęstsze ciasto.
Łyżką wrzucić (ewentualnie przez maszynkę do gnocchi) do gotującej się zupy. Gotować krótko (ok. 1-2 min.). Na talerzach możemy jeszcze posmakować i udekorować natką pietruszki.