Jeśli zrobisz tą pyszną domową babeczkę z dżemem – nie skorzystasz już z innych przepisów. Najlepsza jaką jadła i szybka w przygotowaniu.

Domowa babka z dżemem to prawdziwe znalezisko dla miłośników herbaty czy aromatycznej kawy! Będzie do nich doskonałym dodatkiem.  Jest bardzo szybka w przygotowaniu, a przepis jest tak prosty, że z łatwością nawet go zapamiętasz.

Delikatna, wilgotna i idealnie słodka, koniecznie spróbuj przy najbliższej okazji.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 50 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 100 ml mleka
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 16 g proszku do pieczenia
  • 20 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • dżem morelowy, wiórki kokosowe do smaku

Przygotowanie:

Jajka dobrze wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym.

Wlej mleko i wymieszaj. Dodaj olej roślinny, ponownie wymieszaj.

Dodaj mąkę i mieszaj ciasto, aż będzie gładkie. Przesiej proszek do pieczenia i ponownie wymieszaj składniki.

Małą foremkę posmaruj masłem, lekko oprósz mąką i wlej do niej połowę ciasta.

Rozłóż na nim dżem i przykryj pozostałym ciastem. Deser piecz przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Wierzch możesz posmarować również dżemem i posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego!