Babka budyniowa: Mój przepis na wszystkie okazje. To ciasto skusi każdego łasucha.

Upieczenie giętkiego i puszystego ciasta bezglutenowego wymaga doświadczenia lub przynajmniej sprawdzonej receptury.

Ale nawet początkujący z łatwością poradzi sobie z naszym kremowym ciastem w proszku. Ciasto można wzbogacić np. kokosem, orzechami lub kakao.

Składniki

  • zwykła tortownica
  • 4 jajka
  • 4 puddingi waniliowe
  • 200 ml granulowanego cukru
  • 200 ml oleju
  • 1/2 proszku do pieczenia
  • kakao
  • migdały (orzechy laskowe lub kokosowe)

Przygotowanie

Ubij jajka z cukrem, aż się spieni. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać olej, budynie i proszek do pieczenia.

Foremkę można wypełnić tradycyjną bułką tartą, orzechami, kokosem, migdałami.

Te składniki można również dodać do ciasta, a także podzielić ciasto na porcje według uznania i dodać kakao w proszku do jednej z nich. Upiecz.