W szklance wymieszaj drożdże z cukrem do rozpuszczenia. Połącz z 0,5 szklanki letniej, przegotowanej wody i dokładnie wymieszaj. Dodaj 0,5 szklanki mąki. Odstaw na około dwadzieścia minut, aż drożdże zaczną pracować (mieszanka powinna zwiększyć swoją objętość).
W międzyczasie sparz cytrynę i zetrzyj skórkę na tarce o drobnych oczkach. Masło rozpuść na patelni i przestudź do temperatury pokojowej. Do misy miksera wsyp pozostałą część mąki. Dodaj ajka, żółtka, masło, cukier, skórkę z cytryny, sól i mieszankę drożdży.
Zagniataj hakiem do ciasta drożdżowego przez około 10 minut. Ciasto powinno być aksamitne i elastyczne. Jeśli lubisz bakalie – dodaj je teraz do wyrobionej, surowej babki. Dokładniej wymieszaj. Ciasto zostaw w obsypanej mąką misce, przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrastania na około 1,5 godziny.
Po tym czasie przełóż ciasto do specjalnej, wysokiej tortownicy przeznaczonej do pieczenia panettone. Powinna ona być wyłożona papierem do pieczenia. Po wyrośnięciu delikatnie zagnieć ciasto. Przełóż je do foremki. Pozostaw w ciepłym miejscu do momentu, kiedy babka nie wypełni formy po brzegi.
Last Updated on 8 listopada 2022 by admin