Jako nadzienie do ciasta wybierz ulubiony dżem lub marmoladę. Truskawka, malina, śliwka, jabłko, pigwa … Zmieniaj nadzienie, aby cieszyć się nowym smakiem ulubionych wypieków.
Oddziel żółtka od białek. Ubij żółtka z cukrem, dodaj olej słonecznikowy, śmietanę, wanilię i delikatnie wymieszaj. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj do reszty składników i ostrożnie wymieszaj.
Oddzielnie ubij schłodzone białka ze szczyptą soli na sztywna pianę. Delikatnie wymieszaj ją z zawartością drugiej miski, mieszając łyżką od góry do dołu.
Posmaruj blachę do ciasta masłem, posyp mąką. Ułóż w niej połowę ciasta, a następnie ułóż warstwę dżemu, rozłóż resztę ciasta na wierzchu. Piecz 40 minut w 180 stopniach.
Ostrożnie wyjmij babkę z formy, posyp cukrem pudrem.
Last Updated on 17 grudnia 2019 by admin