Beczkowe bułeczki pieczone w 30 minut: gotowe raz dwa, pachną w całym domu i są chrupiące następnego dnia!

Doskonały przepis na beczkowe bagietki – one też fantastycznie wyglądają.

Potrzebujemy:

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 szklanka ciepłej wody 200 ml
  • 1 łyżka cukru 10 gramów
  • 1 łyżeczka soli 8 gramów
  • 1 łyżka suchych drożdży 10 gramów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 30 ml
  • 5 filiżanek mąki zwyczajnej 600 gramów

Dalej:

  • Mleko i sezam

Podejście:

Mąkę przesiej, dodaj drożdże wymieszane z wodą, mlekiem, olejem, resztą wody i solą.

Opracujemy jedną ścieżkę.

Niech kwaśnieje przez 40 minut, a następnie rozprowadź olejowanymi rękami.

Ciasto dzielimy na mniejsze części.

Dostajemy takiego ślimaka, którego lekko popychamy.

Przełóż na prześcieradło wyłożone papierem i pozostaw do zakwaszenia pod ściereczką na kolejne 15 minut.

Piec w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut. Życzymy dobrego smaku! 🙂