Białko w diecie człowieka- jakie produkty wybierać?

Białko to podstawowy element diety każdego człowieka. Pełni ono niezwykle istotne funkcje w organizmie. Jest potrzebne do wzrostu i rozwoju ciała. To budulec mięśni, komórek oraz wszystkich tkanek. Białko, czyli inaczej proteina składa się z różnych aminokwasów połączonych ze sobą wiązaniami peptydowymi. Okazuje się niezbędne zarówno w budowaniu masy, jak i na etapie redukcji. Po jego spożyciu czujemy się dłużej syci, a więc unikamy podjadania.

Białko i jego najważniejsze funkcje

Białko ma wiele zadań w naszym ciele. Przede wszystkim stanowi ono budulec komórek oraz tkanek ciała, ponadto odpowiada za regulację przemiany materii. Wpływa również na właściwy przebieg procesów życiowych oraz wspiera zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej. Proteina ta pomaga też w eliminacji toksyn z organizmu i bierze udział w tworzeniu enzymów oraz hormonów. Wpływa także na proces gojenia się ran. Ponadto białko pełni też istotne funkcje w reakcjach immunologicznych organizmu oraz transportowaniu pewnych składników.

Białko pochodzenia zwierzęcego i roślinnego- gdzie go można znaleźć?

Proteiny pochodzenia zwierzęcego, czyli białko pełnowartościowe znajdziemy w takich produktach jak:

  • ryby,
  • krewetki,
  • jajka,
  • sery żółte,
  • twarogi,
  • mięso drobiowe.

Jeśli chodzi o białko pochodzenia roślinnego, to aby dostarczyć je organizmowi, warto sięgać po:

  • soczewice,
  • orzechy,
  • tofu,
  • nasiona,
  • groszek zielony,
  • jęczmień, żyto, owies,
  • kukurydzę.

Więcej dokładnych informacji znajdziesz pod adresem https://bodychief.pl/blog/631576-bialko-w-zywnosci-gdzie-jest-go-najwiecej-jak-sie-wchlania-i-jakie-produkty-kupowac

Ile wynosi dzienne zapotrzebowanie na białko?

Na dzienne zapotrzebowanie na białko wpływa kilka czynników. Jest to między innymi zapotrzebowanie energetyczne. O większą ilość białka w diecie powinny zadbać osoby na diecie redukcyjnej. Ponadto podaż zależy też od stanu fizjologicznego, czyli jest ona inna u osób w ciąży, karmiących piersią czy też cierpiących na pewne schorzenia. Optymalna ilość białka w codziennej diecie zależy też od wieku, masy ciała czy poziomu aktywności fizycznej. Zalecane dzienne spożycie białka dla osoby dorosłej i niećwiczącej wynosi 0,9 g/kg masy ciała. W przypadku osób aktywnych wynosi ono  od 1,8-2,2 g/kg masy ciała a bardzo aktywnych do 2,5 g/kg masy ciała.

Jeśli chcesz zadbać o odpowiednią ilość białka w swojej codziennej diecie, to możesz skorzystać z cateringu od Bodychief. Świeże, smaczne i zdrowe dania przygotowane przez specjalistów zapewnią Ci optymalną ilość substancji odżywczych, w tym białka. Urozmaicony jadłospis przygotowany przez miłośników kuchni uwzględnia różne źródła protein. Możesz mieć więc pewność, że dieta nie będzie wcale monotonna.

Niedobór i nadmiar białka w diecie

Zarówno niedobór jak i nadmiar białka w diecie są dla naszego organizmu niekorzystne. Do przyczyn zbyt niskiej podaży białka możemy zaliczyć schorzenia wątroby, nerek, jelit, niewłaściwą dietę, stosowanie diet mało urozmaiconych i niskokalorycznych czy uszkodzenia skóry. Wśród przyczyn nadmiaru białka w organizmu można natomiast wymienić stosowanie diet wysokobiałkowych, redukcyjnych bogatych w białko czy przyjmowanie odżywek białkowych w sposób niewłaściwy. Niedobór białka przyczynia się do bólów mięśni i stawów, słabszej kondycji włosów, skóry i paznokci, czy też złego samopoczucia. Jego niska podaż skutkuje też obniżeniem odporności czy zaburzeniami krzepliwości krwi. Nadmierna podaż doprowadza m.in do odwodnienia organizmu, zaparć, bólów głowy, przykrego zapachu z ust, obciążenia wątroby i nerek, zwiększonego ryzyka kwasicy, osteoporozy i pojawienia się reakcji alergicznych

Źródło: https://bodychief.pl/blog/631576-bialko-w-zywnosci-gdzie-jest-go-najwiecej-jak-sie-wchlania-i-jakie-produkty-kupowac