Jeśli chcesz upiec coś słodkiego, ale nie masz czasu na bardziej skomplikowane ciasta, ten przepis jest dla Ciebie. Wszystko zajmuje 30 minut na przygotowanie, a potem już tylko trzeba poczekać, aż ciasto ostygnie w lodówce.
Rozbij jajka i oddziel białka od żółtek. Zacznij ubijać białka, dodając cukier i szczyptę soli podczas ubijania. Kiedy śnieg będzie gotowy, ubij w nim żółtka. Następnie dodać mąkę i wymieszać, ale lekko, aby wszystko było puszyste. Ciasto wylewamy na blaszkę 40×30 cm wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzamy szpatułką. Blachę wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec biszkopt przez około 15 minut.
Jogurt, cukier puder i mascarpone umieszczamy w misce i ubijamy na gładką śmietanę. Zdejmij papier do pieczenia z ostudzonej tuszki, następnie wyrównaj jego krawędzie nożem i pokrój na ćwiartki. Następnie przekrój je wzdłuż na 2 cienkie plasterki. Rozdrobnione brzegi zmielić na drobną kruszonkę.
Ułóż dwa arkusze obok siebie i rozsmaruj na nich ćwiartkę kremu, następnie ułóż na wierzchu dwa kolejne arkusze, rozsmaruj na nich krem i kontynuuj warstwa po warstwie w ten sposób. Resztą kremu posmarować ostatnie dwa płaty ciasta i rozsmarować nim również boki ciała. Wierzch deseru posypać pokruszoną bułką i przykleić do boków, po wierzchu posypać wiórkami kokosowymi i wstawić deser na godzinę do lodówki.
Last Updated on 21 marca 2023 by admin